АСУ: восени свинина в Україні подешевшає

Ситуація на українському ринку свинини дещо змінилася, у порівнянні з попередніми роками, тому важко точно спрогнозувати тенденції, які спостерігатимуться восени, утім, найбільш вірогідним виглядає поступове зниження котирувань, зазначила експерт Асоціації “Свинарі України” (АСУ) Олександра Бондарська в коментарі для видання ГолосUA.

“Пікові ціни на свинину зазвичай спостерігаються саме на межі літнього та осіннього сезонів. Втім, нинішні коливання цін на свинину в живій вазі мають значно більшу амплітуду, що практично не дає можливості операторам ринку спрогнозувати подальшу їх зміну більш-менш точно. Залежно від сценарію розвитку подій “жива вага” в Україні може як піднятися в ціні до 50 грн за кілограм, так і опуститися нижче 45 грн за кілограм. Від цього багато в чому будуть залежати і ціни на свинину на полицях супермаркетів. Зокрема, в першому випадку роздрібні ціни на свинину будуть на рівні початку травня, у другому — повернуться до позначок середини липня”, – зазначає пані Бондарська.

На ціни, за словами експерта буде впливати три фактори: обсяг пропозиції живця забійних кондицій, попит на свинину з боку переробників та співвідношення динаміки внутрішніх і європейських цін на свинину.

“Також на ціну впливають сезонні зміни попиту. Із завершенням періоду відпусток, зменшення попиту буде найбільш відчутним у курортних регіонах, тоді як повернення споживачів в міста, погожі дні в першій половині вересня дають надію на деяку реабілітацію продажів. Однак підготовка до нового навчального року, а потім і до нового опалювального сезону може змусити українців переглянути сімейні бюджети і, як наслідок — раціон”,- говорить експерт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *