Перевірки агробізнесу: бути чи не бути

Мораторій на здійснення перевірок бізнесу, в тому числі і на агропідприємствах, припиняє свою дію з 1 січня 2018 року. Суперечки про те, чи варто його продовжувати чи ні, точаться між урядовцями та експертами протягом останніх чотирьох років з моменту призупинення держперевірок.

Президент України Петро Порошенко заявив, що мораторій буде продовжено на наступний, 2018, рік але тільки стосовно перевірок малого і середнього бізнесу.

«Я впевнений, що ми разом з прем’єр-міністром, Кабінетом Міністрів, на малий і середній бізнес мораторій на перевірки продовжимо. Принаймні, я пропоную проаналізувати це», — заявив він.

Будь які перевірки підприємців припинилися з осені 2014 року, коли уряд запровадив на них тимчасову заборону задля сприяння розвитку бізнесу в Україні. Відтоді контролюючі органи, перш ніж прийти до підприємця повинні спочатку отримати дозвіл уряду та попередити власника фірми про свій візит за 10 діб до початку перевірки. Право позапланових перевірок залишилося лише у Держфінінспекції та Державної фіскальної служби.

Але відсутність держконтролю, особливо в харчовій промисловості призвела до того, що полиці  магазинів та навіть їдальні дитячих садочків і шкіл заполонив фальсифікат: твердий сир та «вершкове» масло з пальмової олії, сметана з сироватки, згущене молоко з домішками титанових білил, ковбаса з крохмалю та глутамату натрію. Дійшло до того, що влітку купуючи в’ялену рибу, що продавалась в супермаркетах декілька людей померли від ботулізму. Загалом захворіло 112 чоловік, 11 з яких померли, повідомив Центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України.

Отже мораторій на перевірки треба відмінити в першу чергу для підприємств, які виробляють харчову продукцію. За це виступає Голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

«Треба розуміти, що європейського споживача не цікавить питання безпеки їжі, оскільки він звик довіряти своїм контролюючим органам. А ці органи ЄС відкривають ринок під нашу відповідальність. Тому ми повинні надати гарантії того, що ми здійснюємо цей контроль відповідно до європейського законодавства. Власне, це одна з передумов виходу на ринки ЄС», — наголосив Володимир Лапа.

За його словами, в ЄС діє норма закону, що якщо є ризик для здоров’я і життя людей, то перевірка може здійснюватися  без попередження в той же день.

Лапа зауважив, що в Україні контролюючі органи дійсно часто зловживали своїми повноваженнями.

«Але ми, як на мене, трохи переграли з дерегуляцією. У нас, навіть, немає повноважень приїхати перевірити ветеринарні аптеки, подивитися, що за продукція там продається», — зазначив Володимир Лапа.

За його словами, в квітні 2018 року почне діяти Закон «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» і тоді чиновники матимуть можливість перевіряти підприємства, що пов’язані з харчуванням: від кафе чи шкільної їдальні до заводу з виробництва ковбас чи іншої харчової продукції.

 

Тим не менше президент вважає, що чиновники не готові до чесної роботи в сфері держконтролю.

«Реформування контролюючих органів не завершено, і полчища працівників контролюючих органів, не тільки силовиків, зараз на низькому старті, чекають, коли цей мораторій завершиться. Вони втомилися без роботи, зголодніли за хабарами», — сказав П.Порошенко.

В Міністерстві економічного розвитку і торгівлі вважають, що держконтроль має здійснюватись прозоро.

«Ми вважаємо, що мораторій на перевірки не повинен бути продовжений на наступний рік. Очікуємо, що реформа контролю буде рухатися активно і в наступному році запрацює інтегрована база перевірок», — повідомив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефедов.

Він також уточнив, що перевірки будуть переведені на рисково орієнтований KPI — завдяки цьому бізнес отримає відкриту інформацію про те, хто приходить з перевіркою і які її результати, додавши, що наразі ця інформація закрита.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *