Ужгородка

Новини Закарпаття

Держава не може допомогти фермерам Одещини, які постраждали внаслідок посухи

У рамках виділених на програми підтримки агросектору 4 млрд грн грошей на відшкодування збитків не вистачає – Тарас Висоцький

У рамках виділених для програм підтримки сільгоспвиробників 4 млрд грн неможливо вирішити питання допомоги сільгоспвиробникам, які втратили посіви під час тривалої посухи. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький під час онлайн-конференції «Очікувані новації державної аграрної політики», яка була організована УКАБ.

До такого висновку політик прийшов за результатами робочої поїздки на Одещину: «ми вбачаємо необхідність виділення сільгосппідприємствам і фермерам безповоротної разової фінансової допомоги за втрачені  посіви з розрахунку виплати 4,5-5 тис. грн/га. Допомога необхідна, для розрахунку з пайовиками та сплати податків і планування посівів вже на наступний маркетинговий рік».

Читайте: Посуха вбиває фермерів Кілійського району в прямому сенсі цього слова

Тарас Висоцький запропонував розглянути просту процедура отримання допомоги: на підставі статистики площі, довідки від Гідрометцентру про настання форс-мажорних обставин і акту обстеження посівів комісіями регіональних адміністрацій.

Він зазначив, що необхідно спочатку вирішити юридичні питання для обґрунтування розрахунку і організації виплат, але найголовніше – гроші потрібно шукати деінде. Наприклад розглянути пере направлення ресурсу з Фонду на боротьбу з COVID-19.

«У рамках виділених для програм підтримки сільгоспвиробників 4 млрд грн вирішити це питання неможливо. На Одещині загинуло 310 тис. га посіві з і 400 тис. га площ з втраченими посівами по Україні. Тобто необхідно 2 млрд грн. Якщо з 4 млрд грн забрати 2 млрд грн та ще врахувати 715 млн грн боргів за програмами підтримки за попередній період, немає взагалі сенсу говорити про державні програми підтримки на цей рік. Залишиться 1 млрд грн», – сказав заступник міністра.

Тож розгляд питання виділення фінансування і пошук необхідних коштів може затягнутися, а питання потребує негайного вирішення.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про прогноз критичного дефіциту вологи для Запорізької і Херсонської областей.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору