Ужгородка

Новини Закарпаття

Величезна хмара пилу з Сахари накриває Європу

У вихідні аномальна спека буде спостерігатися на Балканах і у Туреччині, а осідання пилу прогнозують навіть у Великій Британії і на півночі Німеччини

На цьому тижні спостерігається сильна адвекція (горизонтальне переміщення) в Європу пилу з Північної Африки. Про це повідомляє Severe Weather Europe.

Джерело пилу – пустеля Сахара, коли вітри у верхній частині атмосфери дмуть на північ або північний схід, часточки пилу переносяться далеко на північ в центральну Європу. Іноді суспензія досягає східної і західної Європи. Якщо під час перенесення йде дощ, пил осідає на землю, будинки, машини і т. ін.

На картах пилового навантаження на Європу добре видно, як величезна кількість сахарського пилу прямо зараз надходить на наш континент. Підтримувана сприятливими для такого перенесення умовами, адвекція збережеться і на вихідних днях. Прогнозується, що осідання пилу – від слабкого до значного – буде спостерігатися на північ від центру Німеччини, в Великобританії, Ірландії та південній Польщі. Найвищі концентрації будуть в Італії, на Балканах, а також в альпійському регіоні.

Читайте: Тарас Висоцький: у Бессарабії загинуло 80-100% озимини, пересівати сенсу немає 

Крім того, в найближчі вихідні хвиля екстремальної спеки з температурними піками до +40°С накриє південні Балкани і Туреччину, простягаючись й на африканський континент. Зазначена температура вище звичайних для цього сезону показників принаймні на 15°С. Цікаво, що область аномального тепла тісно межує зі спалахом холоду, який охопив решту Європи і в деяких регіонах привів до нічних заморозків.

Нагадаємо, що Landlord повідомляв про пилову бурю у Івано-Франківській області.

Фото: Severe Weather Europe; Parkes Champion-Post

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору