Ужгородка

Новини Закарпаття

Відносини між Україною і КНР опинилися під загрозою після позову громадської організації

Громадська організація звинуватила Китай у поширенні вірусу COVID-19 в Україні. Відповідь не забарилася: ви потрапили на отруєний політичний гачок

На початку травня цього року одна з українських ГО подала позов до Окружного суду м. Києва, відповідачем за яким виступає Держрада Китаю, Офіс президента України, Кабмін та цілий ряд інших українських інституцій, чиновників і політиків.

Інформацію про позов прес-служба Окружного суду визнала за необхідне оприлюднити на офіційному сайті.

Відповідачів звинувачено у бездіяльності в питанні захисту громадян від Covid-19 і поширення захворювання в Україні. Назва ГО у оприлюднених матеріалах не вказана, але серед вимог таємничих активістів значиться вимоги зобов’язати китайську сторони виплатити всі цивільно-правові збитки і реституцію.

Публікація вийшла 12 травня і вона не пройшла непоміченою – вже через два дні було офіційну заяву прес-спікера Посольства КНР в Україні. Представник китайської сторони повідомив, що йому відомо про поданий позов.

Із заяви також з’ясувалося, що «ця ж українська громадська організація в Інтернет агітує за підвищення податків на ввезені з Китаю товари. Покласти відповідальність на країну, яка першою повідомила про появу нового вірусу, – в світі немає таких прецедентів і немає такої логіки», – продовжує прес-спікер.

Він нагадав про активну співпрацю України і Китаю в сфері подолання спалаху коронавирусной інфекції – китайська сторона надає гуманітарну допомогу, ділиться досвідом, допомагає Україні закуповувати в Китаї медичні товари. Також представник Піднебесної згадав про «деякі країни», які політизують епідемію, дозволяють собі безвідповідальні заяви, поширюють інформацію, яка не має під собою ніяких підстав, щоб очорнити Китай.

Читайте: Політика Дональда Трампа руйнує баланс глобального ринку кукурудзи

«На жаль, згадана вище громадська організація попалася на отруєний політичний гачок», – заявляють в посольстві.

Неважко здогадатися, що, насамперед, йдеться про досить різкі заяви Дональда Трампа, який наприкінці минулого тижня взагалі погрожував порвати відносини з КНР, а раніше американські чиновники неодноразово звинувачували китайську сторону в розповсюдженні коронавірусу.

В кінці заяви, як справжні дипломати, китайські представники натякнули, що «наше спільне мета – підвищувати добробут народів наших держав. Ми переконані, що співпраця між Китаєм і Україною в умовах епідемії надасть нові стимули для подальшого розвитку двосторонніх відносин».

А розвивати є що: Китай, скажімо, є найбільшим імпортером української кукурудзи. За підсумками чотирьох місяців цього року китайська сторона купила в Україні кукурудзи на $349,4 млн. Це 14,3% від загальних обсягів експорту культури з країни. У нинішній ситуації, коли світовий ринок затоварений кукурудзою, втрата контрактів з КНР може істотно погіршити становище українських аграріїв і трейдерів.

Зазначимо, що розбудова взаємовідносин з КНР – завдання не з легких, на яке знадобилось багато часу і зусиль українських дипломатів. А ось зруйнувати їх дуже легко: у Китаї велике значення приділяють будь-яким необережним заявам. І матеріали, розміщені на сайті Окружного суду, можуть бути сприйняті як образа і сигнал для припинення торгівельних стосунків.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про призначення нового керівника Аграрного фонду.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору