Ужгородка

Новини Закарпаття

Гірше за Велику депресію: до чого призведе порушення логістичних ланцюгів світової торгівлі

Аналітики припускають, що зараз весь світ занурюється в найглибшу з 1930-х років рецесію і світова економіка втратить $5,5 трлн

Oбрана політика «придушення пандемії» провокує великі зміни в організації суспільства. Цілі галузі економіки, такі як ресторани, значна частина магазинів роздрібної торгівлі та персональних послуг не працюють. Витрати на міжнародну торгівлю зростають через посилений прикордонний контроль, компанії, що працюють зі складними ланцюжками вартості, мають труднощі з організацією, оскільки поширення вірусу та заходи соціального дистанціювання відбуваються в різні моменти часу в різних країнах. Про це йдеться у доповіді Світової організації торгівлі

Три сценарії

СОТ прогнозує зміни динаміки ВВП (глобального і по країнах) і зміни динаміки світової торгівлі за трьома можливими сценаріями.

V-подібний сценарій: наслідки пандемії та пов’язані з цим заходи соціального дистанціювання зникають відносно швидко. Передбачається, що заходи соціального дистанціювання тривають три місяці.

U-подібний сценарій: заходи соціального дистанціювання залишаються в силі близько шести місяців. Економічна активність поновлюється через півроку, хоча обмеження на міжнародні поїздки діятимуть довший час.

L-подібний сценарій: обмеження тривають протягом року. Починається масштабна економічна невизначеність, що призводить до значного зниження витрат на товари тривалого виробництва.

Криза чи не зовсім?

Усі аналізи ситуації та прогнози побудовані на стандартній моделі проходження економічних криз, і найчастіше зараз проводять аналогії з економічною кризою 2008–2009 років. Однак, як робить висновок СОТ, це не зовсім правильний шлях.

Після фінансової кризи 2008–2009 років торгівля так і не повернулася до попереднього тренду і темпів зростання, які фіксувалися напередодні «провалу».

Поки немає ознак того, що події розвиватимуться саме таким чином. Сильний відскік більш ймовірний, адже поки і підприємства, і споживачі розглядають пандемію як тимчасовий, одноразовий шок. Крім того, масштаби інтервенцій, які були здійснені у підтримання ліквідності й активізацію споживчих ринків,вражають уяву — просто немає з чим порівнювати, в економіку закачали трильйони доларів.

Інший аспект, який відрізняє поточний спад від традиційної кризи,— це роль ланцюжків створення вартості. Власне, розрив ланцюжка створення вартості став проблемою, коли COVID-19 був обмежений лише Китаєм. Торгівля, ймовірно, буде падати різкіше в секторах, що характеризуються складними зв’язками ланцюжка створення вартості. Згідно з даними ОЕСР, частка іноземної доданої вартості в експорті електроніки становила близько 10% для США, 25% для Китаю, понад 30% для Кореї, більш ніж 40% для Сінгапуру і понад 50% для Мексики, Малайзії та В’єтнаму.

Читайте: Які фактори формують картину агроринку напередодні нового сезону: 5 головних цифр 

Торгівля послугами може бути найбільше порушена безпосередньо внаслідок поширенняCOVID-19 через введення обмежень руху транспорту й поїздок і закриття багатьох торговельних закладів та готелів. На відміну від товарів, немає послуг, які можна було б використовувати на більш пізньому етапі. У результаті скорочення торгівлі послугами під час пандемії може стати незворотною втратою.

Якщо пандемія буде взята під контроль і торгівля знову почне розширюватися, у2021 році більшість регіонів зможуть зафіксувати двозначні відскоки — на рівні 21–24%.

Топфакт

Аналітики JPMorgan Chase припускають, що зараз весь світ занурюється в найглибшу з 1930-х років рецесію в мирний час. Згідно з проведеним дослідженням, у результаті пандемії вірусу COVID-19 світова економіка втратить $5,5 трлн.

Навіть масштабні заходи підтримки населення у різних державах і стимулювання національних економік не допоможуть світовому ВВП повернутися до стартових позначок раніше 2022 року.

Прогноз для України

Оскільки СОТ уникає прогнозів у розрізі окремих країн, ми зібрали бачення розвитку поточної кризи в Україні з різних джерел.

Так, аналітики Capital Times нещодавно оновили макропрогноз по економіці України на 2020–2023 роки. Отже, за базовим сценарієм (U-подібної форми) світова криза спричинить падіння ВВП України у 2020-му на 4%, а середньорічний курс гривні за підсумками року становитиме 30,3 гривні за долар США. Інфляція при цьому сягне позначки 10,5%.

Доларовий ВВП країни знизиться на 9,9% у порівнянні з 2019 роком — до $139,4 млрд, а валютні резерви НБУ впадуть до $18,6 млрд. При цьому економічний підйом розпочнеться вже у першому кварталі наступного року.

За песимістичним сценарієм L-подібної форми падіння ВВП України становитиме 10%. Доларовий ВВП впаде на 17,2% — до $128,2 млрд, а валютні резерви Національного банку скоротяться до $10,1 млрд. Інфляція виросте за підсумками 2020 року до 16,5%, а середньорічний курс гривні становитиме 32,6 гривні за долар США з піками в окремі періоди до 45 гривень за долар.

Економічний підйом почнеться більше ніж за рік — лише у другому півріччі 2021-го.

І, нарешті, за оптимістичним сценарієм (V-подібної форми) кризові явища будуть короткочасними і повноцінне відновлення почнеться вже у четвертому кварталі 2020-го. Економіка швидко надолужить згаяне і ВВП залишиться на рівні минулого року (тобто очікуваного раніше зростання не відбудеться, але й втрати стануть мінімальними).

Середньорічний курс гривні за підсумками року становитиме 28,5 гривні за долар США за інфляції у 6,3%. Доларовий ВВП знизиться на 2,8% — до $150,5 млрд, а валютні резерви НБУ скоротяться до$20,1 млрд.

У свою чергу інвестиційна компанія Dragon Capital презентувала власне бачення можливого розвитку подій.

Отже, якщо до кінця травня кількість заражених почне скорочуватися й економіка зможе повноцінно запуститися вже у третьому кварталі 2020 року, то скорочення світового ВВП відбудеться на рівні 1–2%. В Україні в такому разі скорочення ВВП буде на 4% за інфляції у 5%. При такому сценарії передбачається, що курс буде на рівні 30 гривень за долар США на тлі великого зростання безробіття і падіння доходів бюджету. Не виключено, що ВВП України може впасти цього року на 9%, якщо карантин буде продовжено до червня-липня.

Головні маркери

  • Світова торгівля товарами у 2020 році впаде на 13–32% через пандемію COVID-19.
  • Відновлення торгівлі очікується у 2021 році, але воно залежить від тривалості спалаху та ефективності заходів політики.
  • Всі регіони відчуватимуть двозначне скорочення обсягів торгівлі у 2020 році; експорт з Північної Америки та Азії постраждає найбільше.
  • Торгівля буде падати сильніше в секторах зі складними ланцюгами створення вартості.
    COVID-19 може безпосередньо вплинути на торгівлю послугами через обмеження перевезень та поїздок.
  • Обсяг товарної торгівлі у 2019 році вже впав на 0,1%, що було обумовлено торговою напруженістю й уповільненням економічного зростання. Доларова вартість світового товарного експорту в 2019 році впала на 3% — до $18,89 трлн.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про погіршення глобального прогнозу ФРС.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору