Ужгородка

Новини Закарпаття

Bon appétit: восени в Європі будуть їсти хробаків

Європейська комісія оприлюднила стратегію «Від ферми до виделки». Мешканцям ЄС запропоновано їсти черв’яків, сарану, цвіркунів і коників

Офіційний Брюссель презентував стратегію Farm to Fork Strategy: «Від ферми до виделки – для справедливої, здорової та екологічно чистої системи харчування». Автори документа зазначають, що запропоновану стратегію неможливо реалізувати без значних змін в раціоні людей. Серед інших новацій у новій політиці міститься заклик до широкого просування «білків на основі комах». Вони, на думку авторів, повинні замінити продукти тваринного походження з метою збереження навколишнього середовища. Про це повідомляє EURACTIV.

Як сказав Костянтин Мурару (Constantin Muraru), менеджер з комунікацій Міжнародної платформи комахи для продуктів харчування і кормів (International Platform of Insects for Food and Feed), яка представляє інтереси сектора виробництва комах, останнім часом досить багато говорять про потенціал, який комахи мають як харчовий продукт для споживання людиною і набагато менше уваги приділяється тієї ролі, яку комахи можуть грати як корм для тварин.

«В даний час ЄС сильно залежить від імпорту кормів. Зрив поставок в останні кілька місяців через спалах коронавірусу продемонстрував, що ми повинні прагнути зробити наше сільське господарство більш стійким. Комахи є високопоживним, багатим білком харчовим продуктом, який можна виробляти у великих кількостях на невеликих територіях у безпосередньої близькості до тваринницьких ферм», – стверджує він.

Читайте: Дива науки: COVID-19 можна лікувати канабісом 

Крім того, Мурару зауважив, що білок комах сприятиме розширенню органічного сектора, просування якого також відображено в стратегії «Від ферми до виделки».

«Комахи можуть допомогти підтримати органічний сектор в якості більш природної дієти для сільськогосподарських тварин», – сказав Костянтин Мурару.

Втім, подібним планам перешкоджає той факт, що органічна сертифікація комах в кормових цілях в ЄС поки що не передбачена. Також в Європі обмежують використання комах в традиційному, неорганічному виробництві кормів для домашньої птиці та свиней.

Але, як повідомляє The Guardian, зараз очікується, що протягом декількох тижнів Європейське агентство з безпеки харчових продуктів схвалить використання цілих або мелених борошняних черв’яків, дрібних борошняних черв’яків, сарани, цвіркунів і коників як безпечних для споживання людиною. Це призведе до остаточного дозволу продажу комах в ЄС в якості «нової їжі» вже наступної осені.

Наразі в їжу вживає комах 2 мільярди людей  або чверть населення Землі. Найпопулярнішим блюдом є жуки – 31% від загального обсягу споживання. Після них йдуть африканські гусениці і бджоли, оси і мурашки. Однак в більшості європейських країн подібні делікатеси поки що викликають огиду.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що фермер Джеймс Дайсон очолив список найбагатіших людей Великої Британії.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору