Ужгородка

Новини Закарпаття

Новий прожитмінімум, кримінальні проступки та виплати 80-річним: на що чекати українцям в липні-2020

Наскільки виросте прожитмінімум, які фінансові ринки буде регулювати Нацбанк, чому запуск газового ринку вплине на ціни для українців та навіщо ввели поняття “кримінальний проступок”?

Зміст

  • 1Спліт
  • 2Прожитмінімум
  • 3Кримінальні проступки
  • 4Ринок газу
  • 5Соцдопомога

Спліт

З 1 липня Національний банк регулюватиме діяльність не тільки банківської системи.

Закон про “спліт”, який набере чинності з цієї дати, ліквідує Нацкомісію з регулювання ринку фінансових послуг. Її територію ділять між НБУ та Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку.

Під контроль НБУ, крім банківського сектора, також йдуть ломбарди, кредитні спілки, страхові компанії, небанківське кредитування та лізинг, а також факторингові компанії (в тому числі й колекторські). Регулятор заново переосмислює принципи їх роботи, висуває нові вимоги і оновлює нормативну базу. Плани на небанківські фінансові сектори позначені в “білих книгах” – Nash.Live розбирав їх в деталях.

Зміни передбачають, що зі своїми зверненнями і скаргами споживачі небанківських фінансових послуг звертатимуться вже в НБУ.

Прожитмінімум

З 1 липня підвищується прожитковий мінімум. Середній показник зросте на 91 грн. Наступне підвищення заплановано на 1 грудня.

Категорія
До 1 липня 2020 р.
З 1 липня 2020 р.
З 1 грудня 2020 р.

Працездатні
2102 грн
2 197 грн
2 270 грн

Особи, що втратили працездатність
1638 грн
1 712 грн
1 769 грн

Діти до 6 років
1 779 грн
1 859 грн
1 921 грн

Діти від 6 до 18 років
2 218 грн
2 318 грн
2 395 грн

Ціла низка соцвиплат прив’язано до розміру прожитмінімуму. Частина з них – до показника станом на 1 січня календарного року. Ще частина переглядається разом із підвищенням прожитмінімуму протягом року. В тому числі, це розмір мінімальної пенсії. Він не повинен бути нижчим за прожитмінімум для осіб, які втратили працездатність.

Разом з підвищенням прожитмінімуму зростає планка максимальної пенсії. Вона обмежена десятьма його розмірами, і після зміни показника найзаможнішим пенсіонерам її перерахують до 21 970 грн.

Також зростуть доплати за понаднормовий стаж та особливі заслуги, адресна допомога інвалідам війни, учасникам бойових дій, мінімальна пенсійна виплата інвалідам-ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

Кримінальні проступки

З 1 липня в Україні змінюються принципи кримінального права. Замість поняття “злочин” з’являється визначення “кримінальне правопорушення”. Також змінюється класифікація правопорушень. До липня є чотири види злочинів – невеликої тяжкості, середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі. Замість них залишаються два види кримінальних правопорушень: злочини (нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі) та кримінальні проступки.

Кримінальні проступки – це порушення, в якості максимального покарання за які передбачено штраф до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів (51 тис. грн).

Нову класифікацію та інститут кримінальних проступків ввели для того, щоб знизити навантаження на слідчих. Щодо кримінальних проступків буде відбуватися дізнання, на яке відводиться від 72 годин до місяця з дня вручення підозри. Здійснювати його будуть дізнавачі – уповноважені співробітники Нацполіціі, СБУ, ГБР, силовики податкової служби.

Людина, яка вперше вчинла кримінальний проступок або нетяжкий злочин з необережності (крім корупційного), буде звільнена від кримінальної відповідальності, якщо розкається, відшкодує збитки, сприятиме розкриттю злочину.

З цілої низки кримінальних правопорушень йде посилення покарання. Зокрема, за крадіжку максимальний штраф складе 3 тис. неоподатковуваних мінімумів. До 1 липня – 100 неоподатковуваних мінімумів. Максимальний штраф за шахрайство до 1 липня становить 50 неоподатковуваних мінімумів, а складе 3 тис.

Це не єдине підвищення планки штрафів. Однак обидва види кримінальних правопорушень, так само, як і більшість нетяжких злочинів, підпадуть під поняття кримінального проступку і будуть розслідуватися за прискореною процедурою.

Важливо

Керування в нетверезому стані залишиться адміністративним правопорушенням

З 1 липня керування в стані сп’яніння планувалося зробити вже не адміністративним, а кримінальним правопорушенням. До Кримінального кодексу додали ст. 286-1 тим же законопроектом, який ввів поняття кримінальних проступків.

Передбачалося, що після набрання чинності нової редакції КК, штрафуватимуть на 1-2 тис. неоподатковуваних мінімумів (17-34 тис. грн) з позбавленням прав на термін до трьох років. За повторне порушення – штраф до 3 тис. мінімумів (51 тис. грн) і позбавлення прав на термін від 2 до 3 років.

Однак за тиждень до запуску кримінальної відповідальності за водіння в нетверезому вигляді, Верховна Рада скасувала нову статтю. 23 червня закон прийняли і відправили на підпис президенту.

Після його візи, керування в нетверезому стані залишиться адміністративним правопорушенням. За нього передбачений штраф в розмірі 600 мінімумів (10,2 тис. грн) і позбавлення прав на рік. Повторне порушення протягом року – 1,2 тис. мінімумів (20,4 тис. грн) з вилученням авто.

Ринок газу

З 1 липня побутових споживачів газу повинні залишити без режиму спеціальних обов’язків (ПСО). Ресурс перестануть відпускати за обумовленою Кабміном ціною.

Це не означає, що всім потрібно міняти постачальника і укладати якісь договори. Діючі будуть пролонговані. Але українці мають можливість укласти договір з новим постачальником і процедура стає трохи простішою. Порядок підключення і заміни НКРЕКП змінила в середині червня.

Для зміни постачальника потрібно буде подати йому заявку-приєднання, оригінали документів про право власності на приміщення, ІПН, паспорт. Потім у нового постачальника буде максимум три тижні на те, щоб отримати додаткову інформацію та підтвердити перехід. Попередній постачальник весь цей час буде зобов’язаний надавати послуги як і раніше.

На ринку як і раніше присутні ті ж газзбути. Великої кількості приватних компаній, які хотіли б скласти їм конкуренцію, не з’явилося. Отже вибирати нового постачальника українці як і раніше будуть з газзбутів.

“Зараз роздрібні сегменти регіональних ринків монополізовані газзбутами. Тобто юрособами, які від’єднались від колишніх облгазів. Відповідно до закону про ринок природного газу, вони повинні були розділити свої функції, виділивши торгову функцію продажу газу і розподільну, з розподілу між споживачами. Платіжка у нас розділена. Тариф за розподіл отримують розподільні компанії, плату за газ, як товар за лічильником – газзбути. Поділ було проведено досить формально. Під управлінням тих же кінцевих бенефіціарів й ті, й інші компанії, – пояснює ситуацію на ринку директор спеціальних програм НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев. – Теоретично, якби у нас був роздрібний сегмент ринку, на регіональному рівні крім газзбутів з’явилася б величезна кількість інших компаній. Але проблема в тому, що розподільна компанія залишається тією ж. Якщо від неї від’єднався газзбут, то розподільна компанія зробить все, щоб зберегти за цим постачальником монополію в тому чи іншому регіоні. Що стосується роздрібних споживачів, тобто домогосподарств, то шукати якогось постачальника, порівнювати ціни, домовлятися, укладати договір далеко не кожен зможе і захоче. Тим більше, що різниці практично немає”.

Експерт енергетичного ринку Валентин Землянський пояснює, що після скасування ПСО, вартість газу для населення зросте. Орієнтир – ціна для промисловості.

Якщо в червні (без ПДВ і витрат на транспортування) ціна куба для населення по ПСО “Нафтогазу” становить 2,14 грн, то вартість для промисловості – 3,13 в червні та 3,45 в липні.

Незважаючи на скасування ПСО для побутових споживачів, цей режим продовжить діяти для теплокомуненерго. Термін завершення спецобов’язків при постачаннях газу ТКЕ – 1 травня 2021 р.

Однак раніше запуск ринку вже переносили. Він повинен був відкритись 1 травня 2020 р. Потім його перенесли на 1 липня. Але й до цього терміну ще не вирішили одне з головних питань – не визначили “постачальника останньої надії”. Це компанія, яка зобов’язана буде поставляти газ побутовим споживачам, що не уклали договір з постійним постачальником.

“Зараз мова йде, що ПСО буде продовжений на місяць та всі сподіваються, що протягом цього місяця вирішаться проблеми з переходом на газовий ринок хоча б частково. Головна з них – визначення Постачальника газу останньої надії. Раніше ще була мова про гарантованих постачальників, але зараз вже про це ніхто не говорить”, – сказав глава НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Важливо

З 1 липня зростуть тарифи на транспортування газу. Підвищення різниться у кожної регіональної компанії. “Київгаз” збереже чинний тариф – 0,34 грн за куб., А решта додадуть до тарифу від 10 до 90 коп. за куб.

Соцдопомога

1 липня мають набрати чинності зміни до законів про соцзабезпечення. ВР ухвалила їх на початку червня, і вони знаходяться на підписі у президента.

Закон передбачає, що соцоргани стимулюватимуть до економічної самостійності малозабезпечені сім’ї, які отримують допомогу. Порядок державної допомоги таким сім’ям, а також людям з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю встановлюватиме Кабмін, тоді як зараз він обумовлений в профільному законодавстві. Крім того, уряд визначить порядок оцінки майнового стану малозабезпечених сімей.

Закон підвищує розмір допомоги дітям, над якими встановлено опіку чи піклування. Він виросте з 2 до 2,5 прожитмінімумів для відповідної вікової категорії (діти до шести років, і діти від 6 до 18 років). Виплати дітям з інвалідністю виростуть до 3,5 прожитмінімумів для відповідної вікової категорії. Якщо на дитину виплачують пенсію, аліменти, держдопомогу, стипендію, то розмір виплати буде відповідати різниці між 2,5 або 3,5 прожитмінімумам і сумою таких виплат.

Також закон збільшує перелік осіб, яким держава може надати допомогу на догляд. Крім одиноких малозабезпечених пенсіонерів, одиноких осіб з інвалідністю другої та третьої груп внаслідок війни та осіб з інвалідністю внаслідок війни першої групи, допомога буде надаватися одиноким людям, які досягли 80 років. Для отримання виплати потрібен висновок лікарсько-косультаціонной комісії про те, що людині необхідний постійний догляд. Розмір виплати – 40% від прожитмінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору