Ужгородка

Новини Закарпаття

Новообраний мовний омбудсмен розповів, від чого та від кого збирається захищати українську мову

Уповноваженим щодо захисту державної мови Тарас Кремінь розповів ексклюзивно в ефірі на телеканалі НАШ, від чого та від кого збирається захищати українську мову. 

Зазначаэться, що відповідно до закону, який був ухвалений минулого року, є дві основних функції, якими буде займатися уповноважений захисту державної мови. Перша функція – підтримка і розвиток української мови, а друге — це захист громадян України на отримання інформації й послуг державної мови.

За словами омбудсмена, ці параметри повинні бути розширеними шляхом появи нових документів.

“В першу чергу, коли я представляв і сьогодні, і трошки раніше свою програму, я говорив про те, що Кабмін повинен затвердити державну програму з розвитку української мови. За це має нести відповідальність Кабінет міністрів, тому що ця програма буде максимально відкритою, ми її будемо обговорювати неодноразово, бо для того, щоб підвищити рівень та статус володіння державною мовою, треба надзвичайно серйозно попрацювати над тим”, – наголосив Тарас. 

Також у студії постало питання, від кого або від чого варто захистити українську мову. 

“Якщо повернутися до прозової творчості Юрія Андруховича, то він услід за Котляревським так само звертався до такого жанру, як бурлески. Я думаю, що цей принцип, з яким Котляревський увійшов до світових літератури, він не більше, ніж спроба самопозиціонування. Я думаю, що у нас занадто багато яскравих художніх текстів, естрадних виконавців та тих людей, які насправді розуміються між глузуванням над державними символами та над тим, хто по-справжньому їх цінує, розвиває та підтримує”, – підкреслив Кремінь. 

Нагадаємо, що Кабінет міністрів призначив Тараса Креміня новим Уповноваженим щодо захисту державної мови. Відповідне рішення було прийнято урядом 8 липня, повідомляє представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан.

Як НАШ повідомляв раніше, нардеп Вадим Новинський заявив, що подання до Конституційного суду України щодо відповідності закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” положенням Конституції є прямим захистом прав російськомовних українців і національних меншин, які проживають на території України.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору