Українські овочі та фрукти мають високий потенціал для виходу на нові ринки. Так, за 9 місяців 2017 року експорт українських овочів збільшився на 104% порівняно з аналогічним періодом минулого року і в грошовому вираженні склав 43,7 млн дол. Про це повідомляє Центр підтримки експорту при Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП).
Основні види овочів, що експортуються з України (частка в експорті): горох — 48%, помідори свіжі або охолоджені — 22,8%, огірки корнішони свіжі або охолоджені 7,2%, картопля — 6,2%, цибуля — 5,3%.
Горох, який в 2016 році взагалі не постачався на зовнішні ринки, в 2017 році було експортовано на 20 млн дол. Також суттєво зросли поставки картоплі — 113% і огірків — 53%. Однією з перспективних нішевих культур для експорту є часник, обсяг поставок якого за кордон зріс у 2017 році на 48%.
Основні замовники української городини — Індія та Білорусь, на які припало 70% усього овочевого експорту. Причому на Індію та Туреччину припадає 100% закупок нашого гороху, а до Білорусі поставили 55% помідорів та 17% картоплі. Державами, на які припадають найбільші обсяги овочевих поставок з України: Індія — 35,7%, Білорусь — 34,2%, Туреччина 12,3%, Польща — 8,6%.
Щоб збільшити доходи від експорту необхідно вивозити не тільки овочі, але і продукти їх переробки — овочеві рагу, мариновані овочі та консерви, вважають в Центрі підтримки експорту при УСПП. Тоді доходи виробників зростуть втричі.
До того ж в України є величезний потенціал для продажу наших ягід та фруктів до країн ЄС. Тому що там споживають більше ягід і фруктів, ніж виробляють. Отже попит породжує динамічне зростання імпорту: щорічно до країн ЄС завозять свіжі ягоди та фрукти на 641 млн євро. Середньорічне зростання «фруктово-ягідного» ринку за останні п’ять років збільшилося на 14,9 відсотка, — зазначила економіст ФАО Ірина Кобута.
Зараз експорт українських ягід та фруктів в ЄС в середньому становить 3,4 мільйона євро на рік, а це всього 0,5 відсотка від імпорту ЄС. Такі показники вказують на величезні можливості для України збільшити свою частку.