Ужгородка

Новини Закарпаття

Нова хвиля Covid-19: чи введуть в Україні жорсткий карантин

Україна майже щодня б’є антирекорди із захворюваності Covid-19. Багатьох цікавить, чи буде восени такий самий карантин, як і весною. 

Деталі дізнавалася НАШа Ольга Веремій. 

Зазначимо, що до депутатів, які інфікувались коронавірусом, приєднався і їх колега Іван Крулько. Нині він знаходиться на самоізоляції. Про це він повідомив у Facebook. 

І вперше про свій стан розповіла лідер фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко. 

“Кризу вдалося пережити. Дякую за підтримку”, – й розповіла, як завдяки коронавірусу по-іншому подивилася на життя. 

Станом на ранок 2 вересня, від глави МОЗ Максима Степанова пролунали дві погані новини, одна з яких – українці знову побили свій статистичний максимум і по захворюваності, і по смертності. За минулу добу Covid-19 виявили у 2495 наших співвітчизників, загинула – 51 людина. 

Міністр охорони здоров’я закликає громадян бути свідомими та не нехтувати заходами безпеки, апелюючи до того, що лікарні стрімко заповнюються. 

Від всієї кількості підготовлених ліжок, нині зайнята вже половина. До кінця місяця показник збільшиться вдвічі. Такий прогноз від прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. За його словами, у жовтні Україна матиме вже 3000 хворих кожного дня. Мовляв, що карантин, скоріш за все, буде продовжено, систему потрібно готувати до нової хвилі. 

Але як це робитимуть та за які кошти, адже більша частина коронавірусного фонду пішло на асфальт. 35 млрд грн із 64 віддали на будівництво та ремонт доріг. 

“Далі, коли епідемія піде на спад, хоча б протягом двох тижнів, можна буде приймати рішення про послаблення карантину”, – наголосив Шмигаль в ефірі одного з телеканалів. 

Після слів прем’єра виникають питання. Якщо завантаженість інфекційних лікарень на 75% – це вже “червона зона”, то чи сяде Україна на жорсткий карантин при 80%? Якщо ліжка знайти можна, то що робити в ШВЛ та медперсоналом? 

Картина поточної ситуації з Covid-19 на сайті МОЗ на перший погляд виглядає досить обнадійливо. Однак, прогнози лунають невтішні. Колишній радник міністра охорони здоров’я Дмитро Раімов пише: “Локдаун країни можливий одразу після виборів мінімум на місяць, а то і на два”. 

“Це буде розплата за вечірки під час чуми”. 

Мер Києва Віталій Кличко навіть не хоче говорити про зупинку транспорту, зокрема, метро, але доводиться. 

“Я не хочу про це говорити. Якщо станеться вибух, і настане надзвичайна ситуація, ми будемо вимушені переходити до таких речей, виключно турбуючись за здоров’я та життя людей”, – сказав мер столиці. 

Нині столиця побила рекорд із захворюваності – 332 людини підхопили Covid-19. Також стрімко зросла кількість госпіталізованих. Раніше у Києві почали додавати ліжко-місця, і такий маневр дозволяв тримати показник. Однак місто все одно не готове до послаблення карантину, як і 17 областей України. 

Як НАШ повідомляв раніше, МОЗ обговорило з представниками ВООЗ оновлення правил тестування на коронавірус. ВООЗ обіцяє оновити правила на наступному тижні.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору