Ужгородка

Новини Закарпаття

Маски не носити і вірити в імунітет. Міфи про COVID-19, яких час позбавлятися

58% українців вважають, що особисто для них епідемія коронавіруса зовсім і скоріше не загрозлива. Але для впевненості потрібні підстави. Їх отримують під час спостережень, досліджень, на які потрібен час. Пів року життя пліч-о-пліч з COVID-19 – не такий довгий термін, щоб її отримати. Дослідження показують, що до коронавірусної хвороби люди даремно ставляться легковажно, вчені спростовують або ставлять під сумнів же вкорінені міфи. Ми розібрали найпоширеніші.

Зміст

  • 1Маски не мають користі
  • 2Безсимптомні не заразні
  • 3Вдруге не захворієш
  • 4Люди одужують без наслідків
  • 5Вакцина вже готова

Маски не мають користі

Маски стають частиною життя, але продовжують дратувати, а в їх необхідності все ще сумніваються. Попри те, що носити їх обов’язково в певних місцях, дослідження ефективності саме в умовах пандемії не припиняються. Висновки поки що сенсаційними не будуть. Повітряно-крапельний спосіб передачі вірусу сумніву не підлягає, отже, маски корисні, хоча і 100% захисту не дає жодна. Але їх ефективність тим вища, чим більша дистанція між людьми. Дослідження показують, що оптимальна відстань 2 м і більше, а не звичні вже 1-1,5 м.

Ось результати 172 досліджень з поширення COVID-19, SARS та MERS, які опубліковані в медичному журналі Lancet:

“Поточна політика фізичного дистанціювання не менше 1 м пов’язана з великим скороченням ризику зараження, а відстань 2 м може бути більш ефективною. Ці дані також показують, що носіння масок захищає людей (як медичних працівників, так і населення в цілому) від зараження цими коронавірусами, і що захист очей може дати додаткову користь. Однак жодне з цих втручань не забезпечило повного захисту від інфекції”.

У ВООЗ розвінчують ще один з міфів: носіння хірургічних або медичних масок не призводить до кисневого голодування і отруєння вуглекислим газом.

Факти і рекомендації щодо масок від Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC):

  • носіть маски з двома або більше шарами;
  • надіньте маску на ніс і рот, а не тільки на рот, як зараз практикують;
  • маски слід носити людям від двох років і старше.
  • маски не повинні носити діти молодше двох років, люди, у яких проблеми з диханням або люди, які не можуть зняти маску без сторонньої допомоги.

Бандани і шарфи, кажуть в CDC, не мають доведеної ефективності.

Перевірку різних варіантів масок – від респіраторів №95 до бандан, опублікували в медвиданні ScienceAdvances (науковий журнал Американської асоціації сприяння розвитку науки). Автори досліджували види масок, що представлені на фото.

Оцінювали пропускну здатність – краплі, що проходять через перешкоду. Для кожної маски було десять випробувань, під час яких учасник в ній говорив коротку промову. Нижче представлений графік, на якому зафіксована пропускна здатність масок (їх номери відповідають тим, що на фото). Точка – середнє значення десяти випробування кожної маски, а пряма – відхилення. Зелений показник – поширення крапель без використання захисту. Результати показали, що від бандани толку мало, шийна хустка – ще гірше, ніж без захисту. Переможець з максимальною ефективністю – респіратор №95, а медична маска на другому місці. Але саморобні бавовняні, в тому числі й двошарові, теж непогано себе зарекомендували.

Безсимптомні не заразні

Висновок ВООЗ: безсимптомно інфіковані з меншою ймовірністю можуть передати вірус, ніж ті, у кого виражені симптоми. Він заснований на кластерних аналізах (за вибіркою). Комплексні поки що провести важко через недостатнє охоплення тестуванням великих груп. Тобто ризики менші, але вони є. Тим більше, що відсутність симптомів на момент отримання позитивного ПЛР-тесту не означає, що вони не розвинуться потім. Такі випадки в ретроспективі вже називають передсимптомними.

Наводимо результати одного з досліджень, опубліковане 6 серпня південнокорейськими вченими в виданні Jama Network (його випускає Американська медична асоціація). Воно проводилося за участю 303 інфікованих SARS-CoV-2, які перебували в ізоляції з 6 по 26 березня 2020 р. У 110 не було симптомів на момент ізоляції і у 21 з них вони розвинулися під час неї:

“Середній інтервал часу від виявлення SARS-CoV-2 до появи симптомів у безсимптомних пацієнтів становив 15 (13-20) днів”.

Але у висновку вчених не це головне. Кластерний аналіз показав:

“Значення Ct у безсимптомних пацієнтів були аналогічні таким у пацієнтів з симптомами. Виділення вірусних молекул було тривалим”.

Ct – це граничне число циклів за результатами тесту RT-PCR (полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі, кількісна ПЛР). Якщо простіше, то це вірусне навантаження: високе значення Ct – високе навантаження, висока присутність вірусу і навпаки.

Південнокорейські вчені констатували, що “передача SARS-CoV-2 безсимптомними пацієнтами може бути ключовим фактором поширення інфекції” і закликають до досліджень на великих популяціях.

До речі

Чи можна заразитися через їжу?

Передача через упаковку після того, як на неї потрапить вірус, не виключена, констатують в Центрі наукових досліджень та безпеки харчових продуктів Нової Зеландії.

“Не було виявлено опублікованих досліджень виживання SARS-CoV-2 в харчових продуктах або на них”, – також констатують там.

У Китаї в трьох містах виявили вірус на поверхні заморожених продуктів. Тих, хто контактував з продукцією, перевірили, але зараження не підтвердилося. Позиція ВООЗ станом на середину серпня – немає фактів на користь того, що харчові продукти беруть участь в ланцюжку заражень.

Вдруге не захворієш

Випадків повторного інфікування небагато, але вони є. В основному, в легшій формі, але іноді хвороба протікає у важчій.

SARS-CoV-2, що викликає коронавірусну інфекцію COVID-19, поширився недавно, а для розуміння того, чи виробляється імунітет і наскільки його вистачає, потрібен тривалий період часу. Тобто за кілька місяців з твердою впевненістю ще не можна сказати, як саме виробляються антитіла в організмі і як довго вони зберігаються.

Одне з останніх досліджень, яке надало оптимізму – ісландських вчених, опубліковане 1 вересня в Медичному журналі Нової Англії, про гуморальну імунну відповідь (захист організму в рідинному середовищі) на SARS-CoV-2.

Дослідники працювали з даними 1 797 тих, що видужали. У 91% з них виробилися антитіла (це показали результати аналізів по двох імуноглобулінах) і вони залишалися на одному рівні протягом 120 днів.

“Серед тих, що видужали, рівень антитіл вищий у літніх людей і в осіб, що більш серйозно постраждалих від інфекції SARS-CoV-2”, – констатують вчені.

Але й вони вказують, що вибірка невелика – потрібні більш великі дослідження. Також уточнюють, що зв’язок між гуморальною імунною відповіддю, появу якого підтвердило дослідження, і захистом від повторного зараження не встановлений для людей.

Люди одужують без наслідків

Заспокійливе формулювання ВООЗ – більшість людей одужують. Між рядків начебто мається на увазі, що є летальні випадки, а решта позбавляються від COVID-19. Але чим довше людство стикається з новою хворобою, тим більше бачить наслідків. І вони найменше вивчені саме тому, що основні сили кинуті на гострі випадки.

Група італійських лікарів медицини в середині липня 2020 р. сповістила JAMA Network про проведення досліджень на тему стійких симптомів у пацієнтів після гострого COVID-19.

З 21 квітня в Римі діє амбулаторна служба для пацієнтів, які виписалися з лікарні після коронавірусної хвороби. Вийшла невелика група людей – до неї увійшли 143 пацієнтів (вже з негативним тестом, позитивних в групу не включали) в середньому віці 56,5 років. Через 60 днів після появи перших симптомів тільки 12,6% з них сказали, що позбулися них. У 32% були 1-2 симптоми, а у 55% три та більше.

Однак Британський медичний журнал (видається Британською медичною асоціацією) піднімає проблему Long Covid – життя людей з симптомами. Причому тих, перебіг хвороби у яких вважався легким.

Скільки таких людей – не ясно. Скарги надходять від пацієнтів, яких лікарі обходять увагою, бо хвороба протікала не в гострій формі.

“Втома від COVID-19” у мене почалася на ранній стадії хвороби. Мені досі не ясно, чи є це “вірусним” або “поствірусним”, але напевно це може відбуватися разом з ефектами COVID-19 на легені, серце і систему згортання крові, які можуть вбити нас”, – пише професор Ліверпульської школи тропічної медицини Пол Гарнер, який переніс коронавірусну хворобу ще в березні й досі страждає від симптомів.

Люди з симптомами після нібито одужання записали відео із закликом про допомогу.

Поки що дослідження “постковіда” в зародковому стані. Ось частина даних, які зібрала група вчених і лікарів з Великобританії: 

  • близько 10% пацієнтів з позитивним результатом тесту на вірус SARS-CoV-2 залишаються хворими більше трьох тижнів, і менша частина пацієнтів протягом місяців;
  • невідомо, чому у деяких людей затягується одужання. Стійка віремія (або вірусемія – стан організму, при якому віруси потрапляють в кровотік та поширюються по всьому тілу) через слабку або відсутню відповідь антитіл, рецидив або повторне інфікування, запальні та інші імунні реакції, погіршення стану, а також психічні чинники, такі як посттравматичний стрес, можуть всі робити свій внесок;
  • постгострі симптоми COVID-19 сильно відрізняються. Навіть так званий м’який COVID-19 може бути пов’язаний з довгостроковими симптомами, частіше за все з кашлем, субфебрильною температурою і втомою, всі з яких можуть рецидивувати і проходити. Інші зареєстровані симптоми включають задишку, біль в грудях, головний біль, нейрокогнітивні труднощі, м’язові болі і слабкість, шлунково-кишкові розлади, висип, порушення обміну речовин (наприклад, поганий контроль діабету), тромбоемболічні стани, депресію та інші психічні розлади.

Вихід – симптоматичне лікування, але також реабілітація в спеціальних центрах. У Великобританії такі відкривають. У Римі теж. В Україні — ні.

Вакцина вже готова

Заяви про те, що вакцина “Sputnik V” схвалена і зареєстрована, офіційно прозвучали в Росії. Ні багато ні мало на рівні президента Володимира Путіна:

“Я знаю, що [вакцина] діє досить ефективно, допомагає розвинути сильний імунітет і пройшла всі необхідні перевірки”.

Однак є стандартний процес – три фази клінічних випробувань перед схваленням. Перші дві – на малих групах, остання – на великих. Російський Національний центр епідеміології та мікробіології ім. Гамалії, який розробляє препарат, опублікував дані з результатами лише двох фаз випробувань. Вчені оприлюднили їх в Lancet тільки 4 вересня. 

*Векторна вакцина була випробувана на групах добровольців у віці від 18 до 60 років. У двох дослідженнях брали участь 76 осіб: здорові, без антитіл та не інфіковані коронавірусом. Для вакцини важливі два показники – безпека та імуногенність.

По частині безпеки російська вакцина дала такі реакції у добровольців (в дужках реакції при перших випробуваннях і при других):

“Біль в місці ін’єкції (44 [58%]), гіпертермія (38 [50%]), головний біль (32 [42%]), астенія (21 [28%]), а також м’язова і біль в суглобах (18 [24%]). Більшість системних і місцевих реакцій були помірними. Зміни лабораторних показників були незначними і тимчасовими”.

Імуногенність, тобто вироблення антитіл, також підтверджена.

“Вакцина безпечна, добре переноситься і викликає сильний гуморальний ефект і клітинні імунні відповіді у 100% здорових учасників. Всі зареєстровані побічні ефекти були в основному легкими”, – пишуть російські вчені.

Також вони додають, що для підтвердження результатів потрібні порівняльні клінічні випробування з іншими вакцинами. І уточнюють:

Проведено доклінічні та клінічні дослідження, які дозволили тимчасово схвалити вакцину… Тимчасове ліцензування вимагає великомасштабного дослідження, дозволяє вакцинацію узгодженого населення в цілому в контексті випробування фази 3, дозволяє вводити вакцину у використання в популяції під строгим фармакологічним наглядом і забезпечувати вакцинацію груп ризику“.

Тобто схвалення вакцини в Росії – це, фактично, черговий етап її клінічних випробувань на численних групах.

“Планується фаза 3 клінічного дослідження із залученням 40 000 добровольців з різних вікових груп і груп ризику”, – резюмують в Центрі Гамалії.

Якщо на цій фазі випробування проваляться, ефект передбачають поганий. Тим більше, що Росія вже отримала запит на виробництво 1 млрд доз. Це нормальна практика – інші розробники теж отримують такі запити. Наприклад, на 300 млн доз препарату британсько-шведської компанії AstraZeneca і Оксфордського університету, який знаходиться на третьому етапі. Але, на відміну від росіян, там не заявляють про схвалення своїх розробок до закінчення клінічних випробувань.

“Якщо “Sputnik V” не спрацює або призведе до непередбачено несприятливої події під час випробуваннь третьої фази, це може вплинути на сприйняття громадськістю процесу вакцинації. Більш того, неефективний продукт може фактично посилити пандемію: ті, хто отримав вакцину, можуть перестати здійснювати заходи проти зараження SARS-CoV-2″, – пише доктор медицини Тала Хан Бурки.

До речі

Спростування міфів про “корону” одним рядком (на підставі даних ВООЗ):

  • алкоголь від вірусу не захищає;
  • жоден з препаратів проти COVID-19 (лікування і профілактика) ще не ліцензований;
  • цибуля, часник, перець не рятують від вірусу;
  • мухи не переносять коронавірус, через укуси комарів він не передається;
  • здатність затримати дихання на десять секунд не є негативним тестом;
  • низька і висока температура повітря поширенню не перешкоджають;
  • мережу 5G вірус не поширює.

 

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору