Ужгородка

Новини Закарпаття

Від перспективної ідеї до успішного бізнесу: київський UNIT.City прийняв Форум МСП. Перезавантаження 2020

4 вересня в київському інноваційному парку UNIT.City пройшов Форум МСП. Перезавантаження 2020 року, організований Київським міжнародним економічними форумом. На Форумі 50 спікерів – засновників, керівників і топ-менеджерів компаній, які пережили не одну кризу – пояснювали, як бізнесу витримати удар і знайти можливості для подальшого зростання.

Перезавантаження – ключова ідея Форуму цього року. Адже бізнесу, який виходить з локдауну, потрібен новий старт.

Підприємців, а їх прийшло близько 700 осіб, “провели” по дорожній карті – від того, як створити бренд і знайти фінанси для розвитку, до того, як створити зоряну команду, підвищити продажі і зацікавити інвесторів.

Зміст

  • 1Як вистояти в шторм
  • 2Де взяти гроші
  • 3Як йти вперед, коли всі відступають
  • 4Куди рухатися після першої вершини
  • 5Чого підприємцям чекати від влади
  • 6Запорука розвитку бізнесу

Як вистояти в шторм

Повністю підготуватися до кризи неможливо, однак необхідно мати запас фінансової міцності і план дій в разі його настання. Також важливо бути готовим до змін і помічати нові можливості, які з’являються під час кризи. На цій думці зійшлися спікери панелі, присвяченій антикризовому менеджменту.

Наприклад, засновник торгово-виробничої групи компаній “Текстиль-Контакт” Олександр Соколовський розповів, що криза, викликана епідемією коронавірусу, змусила їх розвиватися в новому напрямку. Як результат, було відкрито напрям пошиття медичного одягу.

Втім, в умовах “шторму” один в полі не воїн. Вистоїть лише команда з лідером, який навчає і навчається сам, вважає співзасновник ОМО Systems Грант Даян.

“Лідер заохочує своїх працівників не боятися ділитися знаннями з іншими людьми. Лідер повинен вчитися у команди. Він сам так робить, і рекомендує так робити. Команда може кардинально змінити весь проект, і викликати у нього додаткові ідеї. У будь-якій компанії є еволюція зростання, не всі співробітники розвиваються рівномірно. Якщо деякі не встигають – з ними потрібно прощатися“, – сказав Даян.

Де взяти гроші

Фінанси – кровоносна система будь-якого бізнесу. А пошук дешевих і “довгих” ресурсів під час кризи – одна з головних складнощів.

Директор корпоративного бізнесу Райффайзен Банк Аваль Україна Руслан Співак, виступаючи на Форумі, сказав, що держава повинна створювати нові умови для розвитку бізнесу і стимулювати експорт.

Сергій Позняк, власник і генеральний директор групи компаній FGK Financial, зробив акцент на тому, що бізнесу необхідно придивитися до небанківського фінансового сектора – саме там зосереджені резерви для кредитування проектів малого та середнього бізнесу.

Інші спікери відзначили: бізнес, якому потрібно знайти інвесторів, повинен розуміти, що їх хвилюють три ключових питання: кому це потрібно, чому ви зможете це реалізувати і навіщо інвестувати в вас прямо зараз.

Не обійшли стороною на Форумі питання підвищення фінансової грамотності українців. Цю мету декларує партнер Форуму МСП. Перезавантаження 2020 компанія ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА, яка є частиною міжнародного холдингу FREEDOM HOLDING CORP. ФРІДОМ ФІНАНС в Україні надає всім своїм клієнтам освітні програми по інвестуванню на фондових ринках. Примітно, що учасники Форуму мали можливості взяти участь в розіграші сертифікатів на акції Bank of America, організованому FREEDOM FINANCE.

Як йти вперед, коли всі відступають

Одна з проблем бізнесу зараз – як збільшувати продажі, коли у всіх вони падають.

Обговорення цього пройшло за модерації глави оргкомітету Київського міжнародного економічного форуму Юрія Пивоварова.

Секретами залучення клієнтів і просування сервісів поділилися керівники Mastercard, “Нова Пошта”, OLX і Martsenko Sales. Вони зійшлися на тому, що онлайн-комерція і активне використання маркетплейсів – абсолютна необхідність для сучасного бізнесу.

У свою чергу керівники підрозділів компанії “Нова пошта” Юрій Беневитський і Андрій Нестеренко окреслили сучасні тренди сектору е-commerce.

Так, глобальний ринок е-commerce збільшився вдвічі і тепер оцінюється в $ 4 трлн, а 66% точок дотику рітейлерів з покупцями – це саме електронна комерція.

“Світовий локдаун тільки актуалізував вище зазначені тенденції, і тепер 77% СЕО стверджують, що карантин прискорив діджиталізацію бізнесу”, – зазначила Наталя Байдала, маркетинг-директор Mastercard в Україні та Молдові.

«Активні продажі в інтернеті – шанс надолужити втрачені під час карантину доходи», – підкреслила Наталя Байдала.

Втім, бізнесмени-практики нагадали: заощаджені кошти – це також частина прибутку. І часто для підвищення ефективності та розвитку бізнесу, досить скоротити існуючі втрати.

Куди рухатися після першої вершини

Коли компанія працює, як годинник, настає час задуматися про подальший розвиток. Саме про це говорили впродовж панелі “Тут створюють умови для розвитку” за модерації Костянтина Євтушенко, керуючого партнера UNIT.City.

Формування правильних партнерств – основа розвитку бізнесу, сказали більшість спікерів.

“Партнер в бізнесі – не менш важливо, ніж партнер в особистому житті. Треба знати навіщо вам партнер, а не” мати партнерство заради партнерства”. Потрібен партнер, який заповнює твої слабкі сторони – це ключ до успіху”, – зазначив Данило Тонкопій, CEO та засновник компанії Delfast.

Чого підприємцям чекати від влади

Форум “МСП. Перезавантаження 2020 “відвідав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він розповів про плани уряду щодо підтримки бізнесу і розвитку підприємництва в Україні.

“Криза, яка накрила світ разом з пандемією, безумовно торкнувся і нас. Але, крім маси проблем, є і можливості – і бізнес першим їх бачить”, – такими словами Прем’єр почав свій виступ на Форумі.

Денис Шмигаль вважає, що світ повинен навчитися жити разом з Covid-19 і вести бізнес в нових умовах. Він запевнив, що повторного локдауну в Україні не буде, але продовжить діяти адаптивний карантин.

“Україна в переліку країн, де можуть вироблятись вакцини від коронавірусу, ми маємо відповідні підприємства. Ми також маємо великі переваги в сільському господарстві і можливості для переробки сільськогосподарської сировини та значний потенціал для розвитку інфраструктури, що дає нам можливість для розвитку економіки. В наступному році ми розширимо програму “Велике будівництво”, візьмемося за мости. Будемо розвивати оборонну промисловість, авіаційну галузь”, – зазначив глава уряду.

Вже зараз для вітчизняних підприємців діють державні програми підтримки, зазначив Денис Шмигаль. Для представників МСБ вже зараз з’явилися можливості для кредитування, для фізосіб доступна іпотека під 9,9%, а облікова ставка Нацбанку вже знизилася з 11% до 6%.

“Метою уряду є кредитування в гривні під 7-8%. Ми чітко бачимо, що бізнесу можемо дати доступні кредитні ресурси. Нещодавно був прийнятий закон, згідно з яким держава вже в наступному році зможе гарантувати до 80% тіла кредиту, що дозволить малим і середнім підприємствам легше отримувати фінансування”, – поділився прем’єр.

Інноваційні проекти, які сьогодні реалізуються в Україні, також можуть дати поштовх розвитку підприємництва та зростання економіки країни. Одним з найбільш амбітних і перспективних з них прем’єр-міністр назвав проект Міністерства цифрової трансформації “Дія Сity”. За словами Дениса Шмигаля, це проривний проект, який дозволить Україні “зробити відразу кілька кроків вперед”.

Запорука розвитку бізнесу

Хедлайнером Форуму став засновник холдингової компанії UFuture Василь Хмельницький, який з головної сцени поділився власними принципами досягнення успіху в бізнесі.

На думку Хмельницького, створення ефективної команди є запорукою розвитку бізнесу. Він закликав не боятися оновлювати трудовий колектив, якщо розвиток компанії уповільнився.

“Ви повинні створити сильну команду і інвестувати в людей. Не бійтеся робити кращих співробітників партнерами – люди повинні відчувати, що це не тільки ваш, але і їхній бізнес”, – радить Хмельницький.

Не менш важливим Хмельницький вважає постійне навчання – як самого себе, так і всіх співробітників. При цьому власник бізнесу не зможе обійтися без знань в галузі фінансів та бухгалтерського обліку, впевнений Хмельницький

Хмельницький закликав підприємців вчитися бути сильними лідерами і створювати партнерства, а також самостійно створювати свій сенс життя. Засновник UFuture сподівається, що в наступному році деякі учасники Форуму з’являться на ньому вже в ролі спікерів і поділяться власними успішними кейсами.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору