Ужгородка

Новини Закарпаття

Rx index: все, чого ви не знали про еквівалентність лікарських засобів

У сучасній практиці фармацевти і лікарі стикаються з питаннями своїх пацієнтів або клієнтів щодо відмінностей між оригінальними лікарськими засобами та їх хімічними копіями – генериками. 

Більше того, наявність на фармацевтичному ринку України кількох генеричних продуктів для даного лікарського препарату може призвести до недоречної заміни препаратів.

Щоб зрозуміти концепцію заміни одного препарату іншим, необхідно розібратися в загальній термінології.

У фармакології взаємозамінні лікарські засоби називаються еквівалентними. При цьому еквівалентність буває двох видів:

  • фармацевтична еквівалентність;
  • терапевтична еквівалентність.

Два лікарських препарати вважаються фармацевтичними еквівалентами якщо вони мають однакову активну речовину, концентрацію, лікарську форму та спосіб введення. Вони можуть відрізнятися за формою випуску, упаковкою, допоміжними речовинами, терміном придатності і т.д.

Два препарати вважаються терапевтичними еквівалентами тільки якщо вони є фармацевтично еквівалентними і біоеквівалентними, тобто, вони мають однаковий клінічний ефект і рівень безпеки при введенні пацієнтам та при дотриманні умов, зазначених в інструкції.

Так як в Україні на законодавчому рівні не визначено, що для реєстрації лікарського засобу дані про його терапевтичну еквівалентність оригіналу є обов’язковими, команда професорів і провідних вчених в галузі фармакології створили єдиний в Україні медичний довідник лікарських препаратів Rx index.

Rx index – це систематизоване джерело даних про всі медичні препарати, зареєстровані в Україні, в якому наведені основні показання та протипоказання, спосіб застосування, дані про виробника, форму випуску. 

Основна мета розробників довідника лікарських засобів – зробити вибір потенційного користувача препарату усвідомленим, спираючись на клінічні дослідження щодо його безпеки та ефективності. Адже від знань про доказову базу будь-якого препарату залежить проведення раціональної терапії, яка не може спиратися тільки на рекламні слогани і поради.

Для забезпечення максимальної зручності і мобільності довідника препаратів доступні його електронні версії: сайт RX.UA і мобільний застосунок Rx index. 

Завдяки інтуїтивно зрозумілому інтерфейсу, простій пошуковій системі і актуальній інформації (електронні версії актуалізуються щодня) довідник еквівалентності лікарських засобів став обов’язковою настільною книгою будь-якого професіонала в області медицини і фармації.

Довідник лікарських засобів Rx index не вказує які лікарські препарати можуть заміняти один одного. Швидше, інформація про терапевтичну еквівалентність призначена для надання рекомендацій громадськості, практикуючим лікарям і фармацевтам відносно вибору лікарського препарату. 

В кінцевому підсумку, щоб забезпечити якісне та ефективне лікування, будь-якому пацієнтові перед прийомом обраного препарату слід проконсультуватися з сімейним або лікуючим лікарем.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору