Ужгородка

Новини Закарпаття

Куди здавати старі банкноти і як не порушувати ПДР: що зміниться в жовтні-2020

Якими купюрами вже не можна буде розплатитися, як правильно заповнити бюлетень на виборах і які ризики у опалювального сезону?

Зміст

  • 1Купюри і монети
  • 2Правила дорожнього руху
  • 3Банківські тарифи
  • 4Саміт ЄС
  • 5Переговори з Іраном
  • 6Шкільні канікули
  • 7Опалювальний сезон
  • 8Місцеві вибори

Купюри і монети

З 1 жовтня перестають бути засобом платежу монети номіналом 25 копійок і банкноти, які були введені в обіг до 2003 року.

25 копійок вилучають, оскільки вже немає розмінних 5 копійок, а також 1 і 2 копійок. Старі банкноти, бо їх в обігу залишилося менше 2%.

Тобто з 1 жовтня від громадян їх перестають приймати при розрахунках. Ті купюри, які залишаться в касах у суб’єктів господарювання, необхідно здати в банки до 16 жовтня.

Монети по 25 копійок і старі банкноти, які у українців залишаться на руках, протягом одного року, до кінця вересня 2021 р., можна буде обміняти в будь-якому банку. Протягом трьох років їх можна буде обміняти в уповноважених банках – Ощадбанку, ПриватБанку, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ.

Правила дорожнього руху

Відповідно до ПДР (п.9.8), з 1 жовтня за межами населених пунктів на всіх транспортних засобах повинні бути цілодобово включені денні ходові вогні або ближнє світло.

За правилами, включати ближнє світло навіть в денний час потрібно до 1 травня. Штраф за порушення не передбачено. За ст. 125 Кодексу про адміністративні правопорушення, поліція виносить попередження.

Банківські тарифи

З 1 жовтня державний ПриватБанк змінює тарифікацію для юросіб і підприємців. Внесення виручки на рахунок через термінали, незалежно від суми, обійдеться у 5 грн (зараз 7 грн). Внесення через касу банку – 20 грн.

Тариф за проведення платежу в інший банк для корпоративного клієнта – 3 грн, всередині банку – як і раніше безкоштовною. Зняття готівки з корпоративних карт – 1%, нецільове поповнення – 0,5%.

Саміт ЄС

6 жовтня в Брюсселі відбудеться саміт Україна-ЄС. Раніше в Офісі президента висловлювали сподівання, що підчас нього буде вирішене питання щодо “відкритого неба” з ЄС. Угоду про спільний повітряний простір неможливо було узгодити до Брексіт, через статус Гібралтара та суперечність щодо нього між Великою Британією та Іспанією. Після виходу Британії з Союзу це обмеження втратило актуальність.

“Нас цікавить і оновлення Угоди про асоціацію. Нас цікавить інтеграція в цифровий ринок. Нас цікавить прогрес у сфері юстиції, поглиблення співпраці в сфері юстиції. Нас цікавить подальша співпраця з ЄС у стримуванні російської агресії”, – анонсував теми для обговорення міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Переговори з Іраном

З 18 по 21 жовтня має відбутися другий раунд переговорів між Україною та Іраном з приводу компенсацій за збитий Boeing 737 авіакомпанії МАУ. Борт був збитий під Тегераном 8 січня 2020 р. Загинули 176 осіб – всі пасажири і екіпаж.

У липні 2020 року відбувся перший раунд переговорів між Іраном і Україною, яка представляє інтереси всіх держав, громадяни яких загинули під Тегераном.

В ході другого раунду в жовтні МЗС України розраховує отримати дані від Ірану про обставини трагедії. Розмір компенсації сім’ям загиблих можна буде встановити після збору всіх фактів.

Відповідно до попереднього звіту Організації цивільної авіації Ірану, літак зазнав аварії після попадання в нього двох ракет. Про помилку – літак переплутали за ворожим об’єктом – заявлв ще 11 січня глава МЗС Ірану.

Шкільні канікули

Дати осінніх канікул школи можуть призначати самостійно. Рекомендовані Міносвіти і науки цього року – з 26 жовтня по 1 листопада. Вони вже збігаються з проведенням місцевих виборів (голосування найчастіше проходить в школах). Але деякі навчальні заклади з поправкою на підготовку і підрахунок голосів можуть коригувати терміни осінніх канікул.

Опалювальний сезон

Умовна дата початку опалювального сезону – 15 жовтня. Однак в будинках з централізованим опаленням його включають з урахуванням погоди: якщо протягом трьох днів температура опускається нижче 8 градусів.

До старту сезону Україна підходить з рекордними запасами палива: 3 млн тонн вугілля, 26 млрд кубометрів газу. Щодо цієї частини ризики не передбачаються. Вони можуть бути у зв’язку з величезними боргами.

За газ для виробництва теплової енергії ТКЕ і ТЕЦ заборгували “Нафтогазу” 36,4 млрд грн. У НАК нагадали, що постачання газу виробникам теплової енергії здійснюються або при погашенні боргів, або при їх реструктуризації, або за графіком погашення, узгодженим “Нафтогазом”.

Тарифи для населення підвищувати не обіцяли, більше того, раніше були наміри їх знизити. У листопаді 2018 року вартість газу, закладена в тарифі, становила 6,2 тис. грн за тисячу кубів, а після падіння цін у 2019-2020 рр., у Міністерстві розвитку громад та території говорили, що об’єктивна ціна становить трохи більше 4 тис . грн. Тарифи по країні відрізняються, місцями і правда можуть бути знижені. Однак в сторону підвищення грають такі чинники, як сезонне подорожчання газу, включення в тариф негазових витрат за вищою ціною (зокрема, підвищення мінімальної зарплати з нового року), а також підвищення вартості послуг з транспортування теплової енергії.

Місцеві вибори

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня, в неділю. На них українці обиратимуть депутатів місцевих рад і голів населених пунктів.

  • 5 жовтня – останній день, коли учасник виборчих перегонів може зняти свою кандидатуру.
  • 9 жовтня – до цього дня має бути сформовано склад дільничних виборчкомів.
  • 14 жовтня – останній день подачі пропозицій про реєстрацію іноземних спостерігачів. 19 жовтня – дедлайн їх акредитації.
  • 15 жовтня – до цього дня виборцям повинні розіслати іменні запрошення.
  • 19 жовтня – останній день, коли виборець може подати до дільничної комісії або органу ведення Держреєстру виборців рішення суду про зміни в реєстр.
  • 23 і 24 жовтня – заборона на оприлюднення результатів соцопитувань, пов’язаних з виборами.
  • 24 жовтня – день тиші. Агітація завершується, матеріали повинні бути зняті.
  • 25 жовтня – день голосування з 8.00 до 20.00. До закінчення роботи дільниць заборонено оприлюднювати результати опитувань про волевиявлення.

Громади, в яких проживають менше 10 тис. виборців обиратимуть депутатів до місцевих рад у багатомандатних округах: мажоритарка і кілька переможців за підсумками виборів.

Громади, де проживають більше 10 тис. виборців, вибиратимуть по пропорціоналці: відкриті партійні списки з рейтингуванням кандидатів в залежності від симпатій виборців. Пройдуть ті партії, які подолають прохідний бар’єр в 5%.

Форма бюлетеня вже узгоджена. Для виборів за партійними списками вона буде незвичною. Потрібно буде проголосувати і за партію, поставивши знак на підтримку, і за кандидата від цієї партії, поставивши його номер в списку.

Результати виборів повинні оголосити до 6 листопада. У населених пунктах, де проживає більше 75 тис. виборців, можливий другий тур виборів мера, якщо в першому жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів. Другий тур має відбутися не пізніше, ніж через три тижні після першого.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору