Ужгородка

Новини Закарпаття

Загострення в Нагірному Карабасі: хронологія подій і реакція світової спільноти. Відео

У Нагірному Карабасі не вщухають бої. Основні дії відбуваються на північному та південному напрямках.У Єревані не виключають, що ворожнеча може вийти за межі Карабаху, а сприяють цьому фейки від Баку. Зокрема, ніби-то про ракетний обстріл Дашкешанського району Азербайджану.

Подробиці цих подій – в матеріалі НАШої редакції.

“Ця дезінформація абсолютно помилкова і має на меті підготувати ґрунт для розширення географії бойових дій, у тому числі для здійснення агресії проти Республіки Вірменія”, – йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ Республіки Вірменія.

Міноборони Азербайджану звітує про знищення вірменського мотострілецького полку, інша сторона цю інформацію спростовує.

У Єревані кажуть, що дії Азербайджану змушують перейти до застосування ударних систем великої дальності.

Ситуація в Нагірному Карабасі сполохала світ. Радбез ООН проведе закриту нараду з цього питання. Баку закликає міжнародну спільноту врегулювати конфлікт через резолюцію.

“Заява уряду Вірменії про те, що “Нагорний Карабах — це Вірменія” нанесла серйозний удар по перемовинах. Заклики до переговорів Азербайджану з нагорним Карабахом є спробою змінити формат переговорів, що також є неприйнятним”, – повідомив президент Азербайджану Ільхам Алієв.

А от Вірменія задумалась про укладання союзу з Карабахом та про визнання Незалежності регіону:

“У міру розвитку ситуації активно обговорюють наші можливі відповідні кроки, зокрема, підписання військово-політичного союзу з Карабахом”.

“Покласти зброю та сісти за стіл переговорів” – відповідний заклик надійшов від Генсека ООН Антоніу Гутерріша та німецького канцлера Ангели Меркель. Вони поговорили з обома сторонами.

Єреван у свою чергу попросив встати запобіжником у втручанні Туреччини у конфлікт.

“Пашинян зазначив, що з початку загострення ситуації на вірмено-азербайджанському кордоні Туреччина проявляє безпрецедентну активність в регіоні. Він закликав канцлера Німеччини докласти всіх зусиль для приборкання агресивної і деструктивної поведінки Туреччини та недопущення її участі у подіях в регіоні”, – зазначає прес-служба уряду Вірменії.

Подейкують, що Туреччина допомагає Азербайджану зброєю та військовими. Президент Реджеп Ердоган каже, що Баку не повинно про це нікому звітувати, краще би світ звернув увагу на Вірменію, яка “має піти з Нагірного Карабаху”.

“Мир та спокій у регіон повернеться тоді, коли Вірменія негайно залишить окуповані Азербайджанські території. Криза, яка почалася з окупації Нагірного Карабаху, потрібно покласти край”, – заявив турецький президент.

Тим часом російська Держдума ухвалила заяву про Карабаху. Росіяни кличуть на перемовини і навіть готові виступили посередником. У Кремлі також вважаю, що Азербайджан та Вірменія повинні забути про чвари.

“Зараз дуже важливо в першу чергу припинити бойові дії, а не розбиратися, хто правий, а хто винен. Росія завжди займала рівнозначну позиції”, – повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Нейтральну позицію зайняло і МЗС України:

“МЗС України глибоко занепокоєне у зв’язку із загостренням конфлікту між Вірменією та Азербайджаном. Уважно вивчаємо обставини, що призвели до загострення. Закликаємо сторони повернутися до діалогу заради мирного врегулювання конфлікту. Співчуваємо родичам та близьким загиблих”.

Тільки люди продовжують гинути. Сторони повідомляють різну інформацію про військові жертви. Всього до 1000 солдат з обох боків. Є дані й про загиблих серед цивільних. За різними оцінками – десятки осіб. Що відомо точно – лікарні переповнені.

Як повідомляв НАШ раніше, у екс-генпрокурора Юрія Луценка виявили рак.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору