Ужгородка

Новини Закарпаття

Говорити українською і тільки: як мовне питання та політики роз’єднують громадян

Співачку Аліну Паш затролили в інтернеті і чому мовний закон прийняли без урахування думок громадян України – про це та інше в НАШому сюжеті.

Українську співачку Аліну Паш затролили за кавер на російськомовну пісню репера Богдана Титомира.

Коментарі під презентацією відео просто рясніють розчаруванням:

“Я йду ставити свічку за звільнення Аліни від демонів. Жаль”.

“Може кавер на Кобзона ще зробиш? Вай нот, як то кажуть”.

“Притворялася гуцулкою доки рубль не попав в око”.

Такі історії, де громадяни стають по різні сторони мовних барикад не поодинокі. За логікою Зеленського, картою мови розігрує Кремль з метою об’єднати Україну з Росією. Але ця ініціатива, на його думку, приречена.

“Завжди є два “слабких місця”, на яких базується інформаційна політика, – це релігія та мова. Ці речі або об’єднують, або розколюють суспільство. Є така політика Російської Федерації”, – заявив президент Володимир Зеленський.

Раніше голова держави казав, що резонанс навколо мови в Україні – це суто спекуляції. Утім мовна проблема все ж існує, бо сам президент ще до каденції розумів, закон про державну мову ухвалили без урахування думок українців.

“Після мого вступу на посаду президента буде розроблений ретельний аналіз цього закону, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримані всі конституційні права та інтереси всіх громадян України”, – написав Зеленський у Facebook 25 квітня 2019 року.

Екс-голова Офісу президента Андрій Богдан запропонував Донбасу регіональну російську мову. У Зеленського від його заяви тоді відхрестилися.

“Я б дозволив Донецьку і Луганську державну – українську, регіональну – російську і за умови, що після цього вони – території України”, – зазначив він.

Перший заступник голова ВРУ Руслан Стефанчук відреагував на таку заяву наступним чином:

“Мені здається, це слід трактувати як особисту позицію Андрія Богдана, оскільки вона не зовсім корелюється з тим, що заявлено в нашій партії”.

План миру на Донбасі від п’ятого президента Петра Порошенка теж передбачав свободу для російськомовного населення. Урочисто він про це заявив під час своєї інавгурації у 2014 році. Обіцянка залишилася обіцянкою.

Чинна влада пішла ще далі – вона продовжує політику тотальної українізації. До прикладу, з 1 вересня російськомовні школи перевели на українську мову навчання.

Як повідомляв НАШ раніше, в Україні відкрито 290 кримінальних справ через порушення виборчого процесу.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору