Ужгородка

Новини Закарпаття

Україна експортувала більше 12 млн т зерна нового врожаю

Найбільше всього за кордон продано пшениці. Темпи експорту поки залишаються значно повільнішими за минулорічні

Станом на 5 жовтня з України вже було експортовано 12,316 млн тонн зернових і зернобобових культур. Про це повідомляється на інформаційно-аналітичному порталі АПК міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Найбільше за інші культури за кордон продано пшениці – більше 8,7 млн тонн. Таким чином, зерно пшениці забезпечило понад 70% всіх продажів збіжжя на експорт. Також можна зазначити, що згідно досягнутого між трейдерами і міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства меморандуму, вже відвантажено половину від граничного обсягу пшениці на експорт (нагадаємо, він встановлений у 17,5 млн т).

Читайте: Як створити фінансовий інструмент для проведення земельної реформи

Крім того, станом на 5 жовтня з портів було відвантажено 2,88 млн тонн ячменю і 678 тис тонн зерна кукурудзи.

При цьому, темпи експорту зерна значно поступаються тим, що були зафіксовані на аналогічну дату минулого року – на 2,156 млн тонн. Найбільше відставання по кукурудзі – на початок жовтня 2019 року її було експортовано на 1,56 млн тонн більше, ніж у цьому році. Також меншими на 484 тис тонн поки є темпи експорту пшениці. Це пояснюється як пізнішими термінами початку збору врожаю, так і наслідками посухи. В умовах зростання цін у портах, власники зерна утримуються від його продажу у очікуванні більш вигідної кон’юнктури.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що світовий ринок зернових та олійних було дестабілізовано через жовтневий квартальний звіт USDA.

Фото: World Grain

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору