Зменшення виробництва та експорту круп в Україні почалося ще в 2014 році через зниження купівельної спроможності населення та скорочення посівних площ під деякі зернові культури, зокрема, гречку.
Не дивно, що через рік в Україні виник дефіцит гречки, який сягнув 100 тис. тон на рік. Ціни на одну з найпопулярніших круп в країні підскочили в два рази, а уряд був змушений домовлятися з Китаєм про ввезення гречки. За 10 років посівні площі під гречку скоротились з 430 тис. га в 2005 році до 136 тис. га в 2015 році, повідомляла тоді генеральний директор НПМП «Антарія» Любов Тараненко.
Відтоді в Україні почали заохочувати аграріїв збільшувати посівні площі під гречку та інші зернові, і як результат — повільно але невпинно почало зростати її виробництво. Так, за 10 місяців 2017 року було продуковано 269,3 тис. тон круп, що на 0,7% більше порівнянно з аналогічним періодом минулого року, повідомляє УкрАгроКонсалт.
Найбільший приріст виробництва цього року, як і минулого, випав на крупу вівсяну 75,9%. Припинило скорочуватися і уперше за останні декілька років продемонструвало зростання виробництво гречаної крупи. За підсумками 10 місяців цього року виробництво гречаної крупи в Україні склало близько 44 тис. тон, що на 2,7% перевищує показник минулого року.
Щоб заохотити аграріїв вирощувати гречку на Житомирщині місцева влада обіцяє компенсації 23 агрокомпаніям і ще 11 підприємств отримають кошти за вирощування льону. За вирощування 1 га льону-довгунцю передбачено відшкодування у сумі 2 тис. грн, льону олійного — у сумі 0,7 тис. грн, гречки — у сумі 0,3 тис. грн.
Щодо інших круп, то їх виробництво скоротилось: пшеничних — на 8,8% (до 34,6 тис. тонн), кукурудзяних, — на 12,5% (до 43,57 тис. тонн), крупи пшоняної — на 8% (до 14,16 тис. тонн), ячки — на 20,7% (до 6,74 тис. тонн).