Ужгородка

Новини Закарпаття

Аргентина надала дозвіл на комерційне виробництво ГМО-пшениці

Отримання дозволу після досліджень, що велися протягом 15-ти років, стало першим прецедентом в історії світового сільського господарства

Аргентина стала першою країною у світі, що надала дозвіл на комерційне використання ГМО-пшениці. Міністерство сільського господарства країни схвалило вирощування генномодифікованого сорту культури HB4 пшениці. Про це повідомляє World Grain. Заявку подала аргентинська Bioceres Crop Solutions Corp. як результат більш, ніж 15-річних спільних досліджень, проведеними спільно з французькою Florimond Desprez і аргентинськими вченими.

Отриманню дозволу регулюючих органів країни щодо генномодифікованої пшениці передувало схвалення технології HB4 для сої. Раніше виробництво цієї генної модифікації культури було схвалено в США і Бразилії, які разом із Аргентиною забезпечують до 80% всіх посівних площ сої в світі.

Подальша комерціалізація пшениці HB4 залежить від дозволу на її імпорт в Бразилію, яка закуповує понад 85% всієї аргентинської пшениці. Наразі дозвільні процедури щодо пшениці HB4 йдуть в США, Уругваї, Парагваї і Болівії. Bioceres заявляє, що має намір ініціювати регуляторні процеси в Австралії і Росії, а також в деяких країнах Азії і Африки.

В ході польових випробувань, проведених протягом останніх 10 років, насіння посухостійких сортів HB4 мали врожайність на 20% більше традиційної пшениці, попри складні умови протягом періоду вегетації рослин.

За словами представників Biocere, по мірі того, як світ зазнає зміни клімату, частота посух збільшується. Несприятливі погодні умови неминуче позначаються на стабільності сільськогосподарських екосистем. Крім зниження виробничих втрат в умовах посухи, технологія HB4 дозволяє здійснювати сезонне чергування сої та пшениці на землях, що потерпають від нестачі водних ресурсів.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що при ОДА у 17 регіонах України створені групи для консультативної допомоги фермерам при виникненні проблем з оформленням податкових накладних.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору