Ужгородка

Новини Закарпаття

Падіння поставок пальмової олії вигідне для українських виробників соняшника

У Малайзії, лідера з постачання пальмової олії на глобальний ринок, очікується падіння виробництва на 8% у порівнянні з минулим роком

У Малайзії, яка є одним з найбільших виробників пальмової олії у світі, очікується виробництво продукту на рівні 19,2 млн т. Це на 8% менше, ніж минулого маркетингового року. По це, з посиланням на USDA на свої сторінці Facebook повідомив Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Він звернув увагу, що загальна площа під цією культурою становить 5,4 млн га і  вона практично не змінилася у порівнянні з попереднім маркетинговим роком. Причиною падіння виробництва стало суттєве зниження врожайності – цього річ вона становить 3,59 т/га (що саме на 8% менше, ніж у 2018/2019 МР).

Малайзію не оминули проблеми, з якими зіштовхнулися аграрії у різних країнах світу, а це — недостатня кількість опадів у період вегетації, що значно вплинуло на дозрівання пальмових плодів, пише Алекс Ліссітса.

Можна додати, що внаслідок Ла-Нінья, яка почалась у поточному сезоні, у Малайзії та Індонезії випали рясні дощі, які привели до скорочення виробництва пальми і зростання цін на пальмову олію. У Малайзії на державному рівні вже говорять про коригування планів у зв’язку зі скороченням виробництва пальмової олії.

Іншими словами, українські виробники можуть розраховувати на те, що ціни на соняшникову, ріпакову олію та на сою будуть на високому рівні, адже рівень виробництва пальмової олії на сьогодні є одним із показників зростання або падіння ціни.

«Неврожай у Малайзії для нас, скоріш за все, плюс. Проте не варто розслаблятися, а працювати над тим, аби ми самі забезпечували світ якісною продукцією не залежно від того, яка ситуація складеться на інших ринках. А це значить, що продукція має бути якісна та дешева, щоб бути конкурентними з іншими гравцями на світовому ринку», – наголосив Алекс Ліссітса.

У асоціації «Український клуб агарного бізнесу» вважають, що врожайність соняшника у цьому році буде отримана на рівні 1,91 т/га, а валовий збір – близько 12 млн тонн. Це, до речі, підтверджується і офіційними даними про те, що станом на 13 жовтня соняшник було зібрано з площі 5,1 млн га (80% до прогнозу) і намолочено 8,3 млн т насіння.

Тож, як підсумовує президент УКАБ, для того, що б продукція була з конкурентною ціною, потрібно працювати над собівартістю.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що в Україні вже засіяно більше 5 млн га озимих культур.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору