Ужгородка

Новини Закарпаття

Роман Лещенко: Брехня, що у держави є 10,4 млн га землі

Президент України підписав указ про передачу державної землі до ОТГ після місцевих виборів. Буде передано 2 млн га сільгоспугідь

Володимир Зеленський під час участі у Національному земельному форумі на Чернігівщині підписав указ № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин». Документ передбачає передачу земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності після проведення місцевих виборів.

«Ми повертаємо землі людям. З центру – на місця. Це логічно й справедливо. Важливо, що закон забороняє продаж земель комунальної власності. І це – гарантія, що наступні покоління українців залишатимуться господарями своєї землі», – заявив президент України.

Згідно указу, 26 жовтня усі новостворені громади отримають землі в комунальну власність та зможуть використовувати кошти від землекористування до своїх бюджетів. Загалом передбачена передача 2 млн га землі сільськогосподарського призначення.

Саме ця цифра і викликала нерозуміння у фаховому середовищі. Як написав на своїй сторінці Facebook президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса, це правильний давно очікуваний крок.

Але, «питання полягає в іншому. Президент оголосив про передачу 2 млн га. Раніше експерти ринку озвучували цифру 10 млн га земель сільськогосподарського призначення на балансі державного земельного агентства. Де поділася земля? За часів прем’єрства Гройсмана було передано 1,7 млн га (насправді – трохи більше 1,8 млн га – Landlord). Де ще понад 5 млн га і чому про них ніхто не говорить»? – поставив питання Алекс Ліссітса.

Дійсно, як підтвердив прямо на форумі голова держгеокадастру Роман Лещенко, вже з 26 жовтня 2020 року кадастр готовий розпочати передачу ділянок і будуть передані близько 2 млн га сільськогосподарських земель.

Роман Лещенко повідомив, що в Україні більше немає 10,4 млн га землі державної форми власності сільськогосподарського призначення, як раніше стверджувалося, після передачі у держави залишиться близько 750 тис га землі.

«Це була брехня. Вводили в оману і стверджували, що є ця земля у держави», – зазначив він.

Додамо, що навіть цифра у 2 млн га виглядає трохи сумнівною. Адже, під час дискусій на жовтневій конференції Black Sea Grain & Oil Trade 2020, було зазначено, що насправді у держави залишилось 650-750 тис га землі – 240 тис га у користуванні академії наук і 400-500 тис га – у користуванні сільськогосподарських підприємств, що входять до структури мінекономіки. Щоправда, нещодавно була оприлюднена інформація, що держгеокадастр проведе інвентаризацію землі міноборони (близько 519 тис га). А ось земель запасу у держави вже немає зовсім. З огляду на це, передача навіть 2 млн га виглядає доволі сумнівною.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що інвентаризація землі буде завершена лише до кінця 2021 року.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору