Валове виробництво картоплі в Україні очікується на рівні 20 млн т

Україна входить у трійку країн з найбільшим обсягом виробництва культури. У минулому році валовий збір картоплі склав близько 23 млн тонн – більше 6% глобального виробництва

У 2020 році валове виробництво картоплі очікується на рівні 20 млн тонн, а овочів – на рівні 9 млн тонн. Про це на своїй сторінці Facebook повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

Наразі, за його словами на розгляд кабінету міністрів України вже направлені дві концепції, що були розроблені міністерством – Концепції програми розвитку промислового картоплярства на 2021-2025 роки та Концепції розвитку овочівництва до 2025 року.

Як зазначив Тарас Висоцький, у міністерстві обговорюють можливість впровадження пілотного проєкту зрошення на польових посадках картоплі на Чернігівщин. У 2021 році передбачається запровадження державної фінансової підтримки на встановлення систем краплинного зрошення та придбання матеріалів, необхідних для проведення таких робіт і запроваджено окрему програму з підтримки галузі картоплярства в Україні.

За результатами 2019 року, за даними Potatonewstoday, лідерами із виробництва картоплі стали Китай (93 млн тонн), Індія (51 млн тонн) та Україна (23 млн тонн). Загалом ці три країни вирощують 45% світового обсягу врожаю цієї культури. Світовий врожай картоплі у 2019 році становив 371 млн тонн.

Наступну групу виробників, які разом вирощують 25% світового обсягу картоплі формують США, РФ, Польща, Німеччина, Франція, Нідерланди, Канада, Білорусь та Бангладеш.

Показово, що лідерство України, так само як і Китаю та Індії, за показниками виробництва картоплі не відображається у експортних показниках. На цьому напрямку перед ведуть Франція, Німеччина, Нідерланди, Бельгія та Єгипет.

Це пояснюється тим, що переважна більшість вирощеної в Україні картоплі використовується для харчування, годівлі худоби та переробки на спирт, крохмаль тощо. Також бракує сучасних сховищ для якісного зберігання врожаю. Не секрет, що щороку пропадає декілька мільйонів тон картоплі, вирощеної у присадибних господарствах.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що обсяги перевезення зернових у першому півріччі 2020 року впали у порівнянні з минулим роком на 20%.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *