Ужгородка

Новини Закарпаття

Система форвардних контрактів може зруйнуватись – Алекс Ліссітса

Недоотримавши врожай, багато аграріїв не можуть отримати і ринкову ціну за продукцію. Якщо не звернути увагу на проблему, виробники почнуть оголошувати дефолти

В Україні більш ніж достатньо сільськогосподарських товаровиробників, які відчули на собі неврожай як соняшника, так і пізніх зернових, і сьогодні не знають, що їм робити з форвардними контрактами. Про це пише на своїй сторінці Facebook Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб агарного бізнесу».

Проблема полягає у тому, що різниця між поточними реальними цінами і цінами, закладеними у форвардних контрактах сягає вже понад $40-50/т. Наприклад, на початку травня фермери укладали контракти на кукурудзу по приблизно $150 за тонну на CPT Одеса чи Миколаїв. Наразі ціна у портах вже давно перевищила позначку у $200 за 1 тонну. Тож, недоотримавши врожай, багато аграріїв ще й не можуть отримати ринкову ціну за свою продукцію.

«Достатньо дискусій точиться, чи виконувати форвардні контракти, чи ні. На моє переконання, форвардні контракти потрібно виконувати. Адже, якщо не виконувати форвардні контракти, ми знову повернемося до хаотичного ринку, який був в Україні раніше і який більш-менш стабілізувався за останні роки», – зазначає президент УКАБ.

У той час, Алекс Ліссітса пише, що потрібно звернути увагу міністерства розвитку економіки, сільського господарства та торгівлі і особисто міністра Ігора Петрашка на те, що невеликі виробники залишаються поза увагою зі своїми проблемами. І якщо не звернути увагу на ці проблеми, багато виробників почнуть оголошувати про дефолти. Як наслідок – наступного року зруйнується сама система форвардних контрактів в українському агросекторі.

Наразі «Український клуб аграрного бізнесу» і Всеукраїнська Аграрна Рада на базі Всеукраїнського Аграрного Форуму звернулися до міністра економіки, щоб проговорити, яким чином посприяти виконанню форвардних контактів і забезпечити виробників, які мають суттєві втрати від неврожаю, необхідною ліквідністю.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що громадська спілка  «Всеукраїнський аграрний форум» направила лист до міністра економіки зі зверненням щодо вирішення проблеми неможливості виконання аграріями зобов’язань по форвардних контрактах.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору