Ужгородка

Новини Закарпаття

Імпічмент: які світові лідери та за що були відсторонені від посади

Державна зрада, хабарництво та злочини проти країни – це основні причини імпічменту. Його ідея виникла ще у 14 століття для того, аби боротися з королівськими фаворитами. У сучасній Європі Литва стала єдиною країною, де відбувся імпічмент президента. У 2004 Роландаса Паксаса звинуватили у наданні литовського громадянства російському олігарху Борисову. Крім того, Паксас повідомив Борисову про слідчі дії, а також роздавав незаконні вказівки своїм помічникам.

У Південній Кореї нещаслива доля спіткала Пак Кин Хє. Обвинувачення пред’явили, зокрема, у корупції, зловживанні службовим становищем та розголошення державної таємниці. Близьке оточення Пак Кин Хє мало доступ до секретних документів та впливало на її рішення. У результаті – 24 роки в’язниці та 17 млн доларів штрафу. Вирок оголошували у прямому ефірі національного телебачення.

У Бразилії випадків імпічменту було два. Перший на початку 90-х, коли президента Фернанду Коллор ді Мелло звинуватили в корупції. Через 24 роки від влади відсторонили першу жінку-президента Бразилії Ділму Русеф. Її звинуватили у фінансових махінаціях, розтраті бюджетних коштів та бездіяльності у корупційних схемах. Її прибічники були впевнені – це державний переворот.

В історії США процедуру імпічменту розпочинали чотири рази. Однак, жодного президента так і не було усунено. Ще до Річарда Ніксона у 1974 році процес був технічно невдалим. Він пішов у відставку ще до оголошення результатів процедури. Білла Клінтона піддали процедурі імпічменту внаслідок скандалу 1998 року через його сексуальний зв’язок з 25-річною практиканткою Білого дому Монікою Левінські. На думку депутатів-республіканців, Клінтон брехав під присягою та перешкоджав розслідуванню справи.

Рік тому приводом для оголошення імпічменту Дональду Трампу став так званий “Українагейт”. Демократи палати представників були впевнені, американський лідер тиснув на Володимира Зеленського з метою розслідування справи Джо Байдена та його сина Хантера в обмін на фінансову і військову допомогу. Сам Трамп назвав це харасментом президента.

Як повідомляв НАШ раніше, у Києві ялинки обробляють розчином з неприємним запахом для захисту від вандалів.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору