Ужгородка

Новини Закарпаття

Площі під соняшником у 2021 році можуть сягнути майже 7 млн га

Площа під озимими культурами цього року впала на 900 тис га. Експерти прогнозують, як фермери можуть розпорядитись площами під час весняної посівної кампанії

За попередніми даними, у 2020 році  в Україні було посіяно на 900 тис га менше озимих, ніж в роком раніше. Причиною стали, як зниження врожайності культур і фінансові проблеми, з якими стикнулись фермери у ряді регіонів, так і побоювання фермерів щодо повторення погодних катаклізмів, внаслідок яких частина озимини минулого року була втрачена. Про це повідомили у асоціації «Українських клуб аграрного бізнесу».

«З одного боку, це є певним критерієм і показником того, наскільки цей рік був складним для аграріїв. З іншого боку, – це може слугувати певним рушієм для майбутнього збільшення посівних площ під інші культури. Базуючись на врожайності різних культур в 2020 році, УКАБ вважає, що збільшення посівних площ буде для наступних культур: кукурудза, соняшник, соя, ячмінь», – зазначив Іван Колодяжний, аналітик УКАБ.

З 900 тис га «вільних» земель, трохи більше ніж половина, а саме 472 тис га буде засіяно соняшником. Такий вибір не випадковий – більшість земель, які були не засіяні озимими культурами знаходяться на півдні України: Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області.

Саме в цих областях останні декілька років спостерігалася посушлива погода, а соняшник серед усіх інших культур є однією з найбільш придатних культур до сухої погоди, і до того ж, саме соняшник є головною культурою, яка вирощується в цих областях . Також, варто враховувати те, що ціни на соняшник та соняшникову олію знаходяться на рекордно високому рівні, що дозволить аграріям заробити більше грошей.

Найбільший приріст площ під соняшником буде в таких областях:

  • Миколаївська область – 75 тис га;
  • Одеська область – 137 тис га;
  • Запорізька область – 58 тис га;
  • Дніпропетровська область – 38 тис га;
  • Херсонська область – 26 тис га.

Таким чином, у 2021 році посівні площі під соняшник можуть сягнути рекордних 6,86 млн га, що дозволить Україні зібрати рекордний врожай соняшника на рівні  17,8 млн т (якщо враховувати гарні погодні умови та урожайність по областям на рівні завершення збору врожаю 2019 року).

Ще близько 270 тис га може бути засіяно кукурудзою, як найбільш поширеною культурою в Україні.

Найбільше додаткових площ у порівнянні з 2020 роком під кукурудзою буде у наступних регіонах:

  • Одеська область –  59, 3 тис га;
  • Черкаська область – 48 тис. га;
  • Хмельницька область – 35,1 тис. га.

Крім того, майже 70 тис га фермери додатково відведуть під сою, а ще майже 99 тис га становитиме приріст площ для ярого ячменю. Хоча з приводу останнього, є первні сумніви – кліматичні умови України вже досить давно є малопридатними для ярої технології ячменю, прогнозований приріст площ може пояснюватись хіба що прагненням аграріїв зберегти баланс сівозміни. Втім, все буде залежати від кількості опадів взимку і навесні майбутнього року.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що в Україні значно скоротились площі під озимими пшеницею і ячменем.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору