Ужгородка

Новини Закарпаття

До проєкту про земельну децентралізацію вже подано понад 1 тис поправок

Чергові поправки до законопроекту №2194, подані цього тижня, стосуються унеможливлення набуття власності на сільськогосподарську землю іноземними громадянами

Два тижні тому, 2 грудня, парламент направив на повторне друге читання законопроєкт №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (т.з. проєкт про земельну децентралізацію). До другого читання до документу було подано близько 1 тис поправок, але повторне друге читання надало можливість подання додаткових уточнень до проєкту.

Цього тижня поправки, розроблені експертами Всеукраїнської аграрної ради та програми USAID з аграрного та сільського розвитку, подані до парламенту народним депутатом Олегом Тарасовим. Вони спрямовані на унеможливлення набуття земель сільгосппризначення у власність іноземними громадянами.

Зокрема, пропонується частину 5 статті 22 Земельного кодексу України викласти у такій редакції: «Землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам. Набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення здійснюється з урахуванням вимог статті 130 цього Кодексу».

Статтею 130 Земельного кодексу передбачається, що купувати землю зможуть лише юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, учасниками яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади. Іноземцям та іноземним юридичним компаніям заборонено купувати землі с/г призначення доки інше не буде вирішено на референдумі.

Крім того, пропонується повернути до Ст. 82 Земельного Кодексу частину про те, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення, отримані у спадщину юридичними особами, які відповідно до цього Кодексу не можуть набувати їх у власність, підлягають відчуженню протягом одного року.

А також додати частину 3: «У разі зміни цільового призначення земельної ділянки несільськогосподарського призначення з віднесенням такої  земельної ділянки до категорії земель сільськогосподарського призначення, власником якої є особа, яка відповідно до положень цього Кодексу не може набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, така земельна ділянка підлягає відчуженню протягом одного року».

Таким чином, усувається навіть примарна можливість набувати у власність сільськогосподарські землі через «схему» зміни їх цільового призначення спочатку на несільськогосподарські, а потім, після їх скуповування, знову на сільськогосподарські.

Також запропоновано додатково врегулювати питання з ділянками особистих селянських господарств – повернути слово «України» до частини 1 статті 33 та до частини 1 статті 131 Земельного кодексу України. Через його відсутність створюється «шпаринка» щодо набуття земель у власність іноземними громадянами.

Окрім цього, подані поправки додатково врегульовують питання набуття права власності на земельні ділянки на підставі інших цивільно-правових угод і питання земель заповідників та історико-культурного значення.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що площі під соняшником у 2021 році можуть сягнути майже 7 млн га.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору