Ужгородка

Новини Закарпаття

Насіннєва асоціація закликає парламент підтримати проєкт №3680

Законопроєкт, який підтримує ряд профільних професійних асоціацій, направлений на спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння

Насіннєва асоціація України, звернулась до голів фракцій та депутатських груп Верховної Ради України із закликом підтримати проєкт №3680 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення  процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння»). Спільний лист підтримали такі профільні об’єднання, як «Український клуб аграрного бізнесу», «Аграрний союз України», «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнська асоціація громад,  «Союз птахівників України», «Українська аграрна конфедерація», а також ряд селекційних компаній, постачальники та виробники насіння.

Необхідність змін у законодавство була озвучена 16 грудня на засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики. За ініціативи Насіннєвої асоціації було запропоновано ряд нововведень, направлених на поліпшення доступу до найновіших сортів та спрощення процедури реєстрації сортів.

Законопроєктом №3680, зокрема, пропонується:

  • приведення процедури експертизи сорту до реалій сьогодення, зменшення бюрократизації процедур реєстрації;
  • усунення та скасування наявних дискримінаційних умов при поданні заявок на сорт селекціонерами;
  • введення електронного документообігу для державної реєстрації сортів;
  • забезпечення конкурентних умов для реалізації сертифікації насіння на сортові якості.

«Прийняття проєкту створить умови для розширення діяльності по вирощуванню насіння в Україні, розширить доступ аграріїв до нових гібридів нарівні з їх європейськими колегами» – підкреслили у Насіннєвій асоціації.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що міністерство аграрної політики України буде відновлене на початку 2021 року.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору