Ужгородка

Новини Закарпаття

На європейських посівах критично збільшилась кількість попелиці

Стрімке зростання популяції попелиці на полях фермерів відбувається внаслідок кліматичних змін. Процес супроводжується скороченням кількості літаючих комах

На європейських посівах критично збільшується кількість попелиці і цей переносник хвороб рослин, схоже, виграє від змін клімату. Такі висновки, що базуються на даних 35-річних досліджень, оприлюднив німецький Інститутом культурних рослин Юліуса Кюна. Про це повідомляє портал agrarheute.

З 1985 року вчені з Інституту Юліуса Кюна збирають корисних та шкідливих комах з весни до осені в регіоні Саксонії-Ангальт. Для збирання комах науковці використовують всмоктувальну пастку, висотою 12 м. Після цього попелиць, паразитичних ос, мух та представників інших видів комах підраховують і зберігають дані. На сьогодні архів містить інформацію, накопичену впродовж трьох з половиною десятиліть.

Ці показники дають змогу провадити довгостроковий моніторинг появи шкідників і корисних комах із використанням стандартизованого методу. Як виявилося, кількість комах скорочується, починаючи із з середини 1990-х. Однак ця тенденція характерна не для всіх груп комах. Деякі комахи-шкідники, очевидно, отримують вигоду від зміни клімату. Наприклад, попелиця з’являється раніше навесні і в цілому показує більш високу щільність у пастках впродовж вегетаційного періоду рослин.

В цілому за останні 15 років в пастку в Саксонії-Ангальт потрапило значно більше попелиць, аніж за попередні десятиліття. Звісно, що це свідчить про певні негативні тенденції для сільського господарства, оскільки попелиця є переносником багатьох вірусів, небезпечних для культурних рослин. Для запобігання інфекцій необхідно або контролювати попелицю, або вивести нові стійкі до вірусів різновиди.

Прикладом негативного впливу попелиці, як переносника вірусів, є ситуація із вірусною жовтяницею цукрових буряків у Франції та Німеччині в 2020-му році. У цьому сезоні фермери зазнали величезних втрат, і на даний час заражений вірусом буряк з Рейнської області досліджується на предмет його придатності для зберігання.

Додамо, що доводилося чути про ще більш песимістичні цифри, згідно із якими кількість комах у деяких регіонах Європи взагалі зменшилася на 80%. Цілком логічно, що окремі види шкідників, такі як попелиці, потрапивши в сприятливі для розвитку умови за відсутності конкуренції інших видів можуть накоїти лиха.

З іншого боку, вже повідомлялось про протести французьких буряківників, до яких долучаються колеги із інших країн. Заборона інсектицидів на основі неонікотиноїдів фактично ставить хрест на їхній роботі, оскільки реально із попелицею більше боротися нічим. Тому або людство буде змушене впродовж лічених років знайти якісь ефективні проти комах-шкідників біологічні засоби боротьби, або доведеться повертатися до «хімії».

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що у нідерландських фермерів можуть відібрати землю за екологічні порушення.

Фото: Растениевод

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору