Ужгородка

Новини Закарпаття

Від Гагаріна до Каденюка: як розвивалась космічна галузь в Україні і світі

НАШа редакція зібрала найважливіші моменти освоєння космосу Україною.

Середина 20-го століття, Сполучені Штати та Радянський Союз починають запеклу боротьбу за освоєння космосу. Поки Американці безрезультатно намагаються запустити у космос мавп, Радянські вчені тріумфально вириваються вперед.

У 1960 вперше в історії собаки Білка та Стрілка опиняються за межами планети  та повертаються неушкодженими. За пів року у космос полетіла людина – старший лейтенант Юрій Гагарін. Керував запуском уродженець Житомира вчений Сергій Корольов. Обліт земної кулі зайняв 108 хвилин. Космічний корабель “Восток-1” успішно приземлився на землю.

Перша пісня, яка пролунала у космосі була українською. У 1962 році перший космонавт Павло Попович заспівав “Дивлюсь я на небо та й думку гадаю..”. Тоді політ вперше показали по телебаченню. У 1965 році під керівництвом Корольова вперше  в історії людства радянський космонавт Олексій Леонов вийшов у відкритий космос на 12 хвилин.

“Коли я насилу відірвавшись ступив в цю безодню, в мене щось підкотилося, зірки були і зліва і з права і зверху і знизу”, – розповів він.

У 1969 році на землю доставили перші проби місячного ґрунту. Виконав цю місію американець Ніл Армстронг. Він перша людина, яка ступила на Місяць.

Єдиний астронавт Незалежної України Леонід Каденюк здійснив омріяний політ у листопаді 1997 року у шатлі американської команди “Колумбія”. Під час польоту Каденюк виконував біологічні експерименти з трьома видами рослин. Разом з астронавтом космос побачили синьо-жовтий стяг, герб Києва та друкований Кобзар.

“Коли включилися двигуни, в мене навіяло слова пісні з кінофільму “17 миттєвостей весни”, – загадав Каденюк в одному з інтерв’ю журналістам.

Ще донедавна Україна входила у топ-5 країн за кількістю космічних запусків, однак сьогодні боязко втрачає раніше завойовані позиції.

Як повідомляв НАШ раніше, заплановані місії МВФ в Україні можуть затягнутися через пандемію та новорічні свята.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору