Ужгородка

Новини Закарпаття

Росія може ввести експортне мито на сою у розмірі 165 євро/т

Мито у розмірі 30% митної вартості, але не менше 165 євро за 1 тонну може бути введене з 1 лютого 2021 року. Наразі у РФ є мито на соняшник, ріпак і планується його введення на пшеницю

У РФ планується введення експортного мита на сою у розмірі 30%, але не менше 165 євро за тонну.  Мито буде діяти з 1 лютого по 30 червня 2021 року, наразі на ексорт сої діє нульове експортне мито. Таке рішення було прийнято на засіданні підкомісії з митно-тарифного регулювання, повідомляє Зерно Он-Лайн.

Раніше в рамках заходів зі стабілізації цін на продовольчому ринку Росії було також прийнято рішення про підвищення експортного мита і на інші олійні культури. З 9 лютого по 30 червня 2021 року таке саме мито в розмірі 30%, але не менше 165 євро за тонну буде діяти на соняшник і рапс. В даний час експорт соняшнику обкладається митом у 6,5% (але не менше 9,75 євро за тонну), ріпак – 6,5% (але не менше 11,4 євро за тонну).

Як зазначено, причиною введення мита стало зростання цін на соєві боби, яке спостерігалось останнім часом. Так, на початку грудня максимальні ціни на сою на внутрішньому ринку РФ встановились на рівні 35,33 тис руб за 1 тонну, а мінімальні – 25 тис рублів за тонну. При цьому, тільки за перший тиждень грудня середня ціна по ринку зросла на 964 руб/т.

Втім, на тлі пропонованих обмежень експорту, на 2021 рік може зберегтися і скасування держреєстрації сої та соєвого шроту, вироблених з генно-модифікованими організмами (ГМО), в тому числі і для продукції, що ввозиться в РФ – мінсільгосп Росії пропонує внести поправки в урядову постанову.

Водночас, за інформацією міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, врожай сої цього року становить 2,8 млн тонн. Експорт соєвих бобів за України у січні-листопаді 2020 року за даними державної митної служби склав 1,53 млн тонн.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що Україна має намір збільшити експорт аграрної продукції до Пакистану.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору