Ужгородка

Новини Закарпаття

Надлишковий вміст хлорпірифосу ускладнить експорт зерна з України

Вітчизняним агровиробникам радять вже зараз скорочувати норми застосування хлорпірифосу відповідно до обмежень, встановлених у ЄС, або взагалі відмовитись від нього

У листопаді 2020 року набули чинності вимоги Регламенту 2020/1085, прийнятого Європейською комісією, щодо максимального рівня залишків хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу в сільськогосподарській і харчовій продукції на рівні 0,01 ppm. Аналогічні обмеження існують в Грузії, Великобританії, Тайланді. В низці інших країн, таких як США, Індонезія, Аргентина та Туреччині ця норма становить 0,05 ppm. В Південній Кореї з 2022 р. також норма становитиме 0,05 ppm. Повністю відсутні препарати з діючою речовиною хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу в реєстрах таких країн, як Німеччина, Данія, Ірландія, Латвія, Литва, Словенія, Фінляндія, Швеція, а також в окремих штатах США. Про це йшлося на онлайн-конференції, яку провело «АПК-Інформ».

Згідно з даними державного реєстру пестицидів та агрохімікатів міндовкілля, в Україні існує близько 40 засобів захисту рослин, які містять хлорпірифос та хлорпірифос-метил. Препарати з цими діючими речовинами використовуються для обробітку зернових, олійних, технічних, овочевих та багаторічних насаджень від шкідників.

Вже сьогодні трейдерам та переробникам варто спілкуватися з виробниками сільгосппродукції відносно подальшої співпраці у плані наявності залишків хлорпірифосу у сировині. Таку думку озвучив віце-президент АФЗУ, голова фермерського господарства «Геркулес» Віктор Шеремета.

На його розсуд, якщо питанню можливої заборони експорту агропродукції надати якомога більшого розголосу, то багато хто з фермері задумається, чи варто взагалі використовувати неналежним чином хлорпірифос.

З іншого боку, представники переробних підприємств зазначають, що наразі не спроможні дати 100%-кову гарантію вмісту хлопірифосу у мінімальній нормі у тій продукції, яку постачають фермери.

У будь-якому разі вже у новому сезоні вітчизняним фермерам доведеться звернути на вміст хлорпірифосу у вирощеній продукції особливу увагу, інакше її реалізація буде ускладена. До того ж, очевидно, що гармонізація вимог українського законодавства із новими змінами щодо вмісту пестицидів, прийнятими в ЄС, навряд чи забариться. Тому вже зараз слід переглянути технологічну схему захисту посівів, аби уникнути проблем надалі.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що українському агросектору варто готуватися до впровадження вимог європейської стратегії «Від ферми до виделки».

Фото: The New York Times

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору