Ужгородка

Новини Закарпаття

Чому держгеокадастр не завершує процес інвентаризації земель

Без присвоєння кадастрового номера ділянки не можуть стати предметом купівлі-продажу. Землі роздані під час безоплатної приватизації і задіяні у різних схемах тіньового використання

Проблема з інвентаризацією частити земель сільськогосподарського призначення, що існує в Україні, полягає  у тому, що посадовці держгеокадастру та компанії, які повинні були проводити облік земель, не завжди зацікавлені у тому, щоб її завершити. Адже в ході цієї роботи часто з’ясовується, що землі уже роздані або надані в рамках безоплатної приватизації одним і тим же особам кілька разів, тобто випливають різні махінації. Про це у своєму коментарі каналу Odessa Live заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов.

«Зрозуміло, що провести якісну інвентаризацію зможуть лише ті, хто реально у цьому зацікавлений. Це — наші громади, які тепер повинні розпоряджатись землями сільгосппризначення, та отримувати доходи від їх правильної експлуатації. Вони дійсно зацікавлені в тому, щоб навести порядок в обліку землі. Адже без присвоєння кадастрового номера, земельні ділянки не зможуть стати предметом купівлі-продажу. Більше того, їх громади не зможуть її і в оренду здати», – наголосив він.

Разом з тим Михайло Соколов зауважив, що крім землі, громадам необхідно дати ще й відповідні можливості розпоряджатись землею. Для цього потрібно прийняти законопроєкт  №2194 (т.з. закон про земельну децентралізацію), який було затверджено парламентом у першому читанні 14 листопада, а 2 грудня направлено на повторне друге читання.

Читайте: Чи готовий український агросектор до вимог European Green Deal

«У грудні законопроєкт цього місяця повинні були прийняти у другому читанні, але його відправили на повторне друге читання. Сподіваємось, наступного року його все ж приймуть і це відкриє можливості для того, щоб процес інвентаризації завершити.  По тих темпах, як це робилось раніше, та обсягах робіт, що залишились, думаю, що справитись з інвентаризацією наші громади зможуть років за два», – завершив Михайло Соколов.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що для повноцінного запуску ринку землі потрібно ще прийняти 4 закони і близько 50 підзаконних актів.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору