Ужгородка

Новини Закарпаття

Зростання ВВП у 2021 році очікується на рівні 4,2% – НБУ

Швидкість відновлення залежатиме від епідеміологічної ситуації і кон’юнктури глобального ринку. Карантинні обмеження початку року не будуть мати особливого впливу на економіку

Економіка України виявилася більш стійкою до кризи, ніж очікувалося на початку пандемії COVID-19. У ІІІ кварталі реальний ВВП зріс на 8,5% порівняно з ІІ кварталом з урахуванням сезонного фактору та був лише на 3,5% меншим, ніж в аналогічному кварталі рік тому. Основні причини – стійкість споживчого попиту та сприятлива зовнішня цінова кон’юнктура. Про це повідомляється у грудневому «Звіті про фінансову стабільність» НБУ.

Як зазначають у Національному банку, високий рівень захворювання на COVID-19 збільшує невизначеність стосовно майбутньої епідеміологічної ситуації та негативно позначається на настроях населення і бізнесу. Уряд України продовжив карантин до кінця лютого 2021 року, а протягом більшої частини січня діятимуть посилені обмеження. Але, за оцінками НБУ, через коротку тривалість та м’якіший характер заходів, вплив буде набагато меншим порівняно з обмеженнями, запровадженими навесні поточного року – на рівні 0,2 в. п. річного ВВП.

Тому НБУ прогнозує зростання ВВП в 2021 році на рівні 4,2%. У січні цей прогноз може бути дещо відкоригований, ураховуючи стан зовнішнього середовища, фіскальної політики та вплив карантинних обмежень.

Читайте: Компенсація вартості техніки у 2020 році склала майже 1 млрд грн

При цьому зовнішня кон’юнктура сприяє стабільності валютного ринку Завдяки значній частці продовольчих та сировинних товарів, а також зростанню цін на них, експорт у період пандемії був сталим. За десять місяців 2020 року експорт товарів скоротився лише на 5,2% у річному еквіваленті. Вітчизняні експортери доволі швидко переорієнтувалися з європейських ринків, де падіння ВВП було значним, на ринок Китаю, економіка якого відновилася до докарантинного рівня вже в ІІ кварталі 2020 року.

Імпорт товарів знизився на 17,5% у перерахунку на рік. Близько половини падіння зумовлено зменшенням витрат на енергоресурси за рахунок зниження як ціни, так і обсягів закупівель.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що тіньові посіви зернових в Україні у 2020 році становили майже 6 млн га.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору