Ужгородка

Новини Закарпаття

Кіловат вдвічі, газ на 12-14% і це не межа. Чому знову дорожчають світло і тепло?

Україна з мрії президента Зеленського, де бабуся отримує гідну пенсію, а не інфаркт від рахунку за комуналку, найближчим часом не стане реальністю. З 1 січня 2021 року по всіх комунальних фронтах буде підвищення тарифів. Наскільки і з яких причин?

Зміст

  • 1Електроенергія: заплатять найбідніші
  • 2Газ та опалення: заплатять усі

Електроенергія: заплатять найбідніші

Підвищення. До 2021 р. електроенергію для населення повинні були постачати за режимом ПСО –спецобов’язками. Його суть в тому, що “Енергоатом” і “Укргідроенерго” постачаютьь частину виробленої ними генерації підприємству “Гарантований покупець”: 50-55% і 30% відповідно. Залишок продається на оптовому ринку.

З 1 січня 2021 р. побутових споживачів повинні були відправити у вільне ринкове плавання. Проте 28 грудня члени уряду продовжили дію режиму ПСО на три місяці, до 1 квітня 2021 р. Однак без коригувань не обійшлося.

Кабмін скасував пільговий тариф – 90 коп за кіловат при споживанні до 100 кВт на місяць. 1,68 грн за кіловат – тепер загальна ціна до закінчення режиму спецобов’язків. Це, в першу чергу, удар по найменш заможним, тим самим бабусям, про яких в своїй програмі говорив Володимир Зеленський.

Також Кабмін знизив вимоги до продажу генерації “Енергоатомом” до 40%. Тариф, за яким компанія буде постачати електроенергію “Гарантованому покупцеві” з 1 коп/кВт підняли до 15 коп (в компанії пропонували підвищення до 35 коп.)

Причини. Нещодавно призначений виконуючим обов’язки міністра енергетики Юрій Вітренко подав підвищення як благо. При скасуванні ПСО, пояснив він, тариф одразу виріс би в 2,5 рази до 3,3 грн. А так тільки пільгові 100 кВт скасували. Так що потрібно ще спасибі сказати. Про те, що тарифи будуть підвищувати, попереджав його попередник Юрій Бойко. Причина – розбалансованість.

“З точки зору генерації, у нас різнобарвна структура собівартості. Наприклад, атомна енергетика найдешевша, “зелена” – космічна (Для вітроелектростанцій в середньому 0,09 євро кВт/год, для сонячних – 0,13 євро. У держави зобов’язання викуповувати “зелену” електроенергію за обумовленим високим тарифом в ім’я її розвитку, – ред.), – пояснює економіст Олексій Кущ. – Якби запустили класичний ринок, був би стимул тільки для розвитку атомної та гідроенергетики, як найдешевшої. “Зелена” не змогла б існувати, тому що ніхто не забезпечив би їй пільгове тарифоутворення. Та само, як померла б і теплова генерація, тому що не змогли б забезпечити тариф. Плюс існує колосальна кількість олігархічних впливів: одному, у якого шахти і теплові електростанції, потрібна дорога електроенергія, двом іншим, у яких феросплави і зелена металургія, потрібна дешева. Назвемо енергоринок общаком, куди стікаються всі гроші. Раніше він був повноводним за рахунок промисловості, яка споживала багато електроенергії і платила багато грошей. У цьому общаку можна було задовольняти і інтереси олігархів, і навіть населення в частині тарифів. В умовах деіндустріалізації споживання скоротилося, потік в общак частково вичерпався. Потрібно вирішувати: або інтереси населення, або олігархів. На кону 30 млрд грн на рік дефіциту в результаті дисбалансів: дорога електроенергія для “зеленої” енергетики і зіткнення інтересів олігархів“.

Ще в травні 2020 року в НКРЕКП давали план підвищення тарифів для населення. Перший крок уже зроблено – скасування пільгових 100 кіловат (в структурі електроенергії пільговий тариф становить близько 25%, очікування НКРЕКП від скасування – зростання надходжень на 12 млрд грн на рік). Заплатять найвращливіші верстви населення, які викручували лампочки, не включали світло, щоб тільки не вийти за межи у 100 кВт. Кабмін не встановив більш високі тарифи для тих домогосподарств, які споживають велику кількість електроенергії. Але доберуться до всіх.

Наступний крок – підвищення до комерційного рівня. Його можуть розтягнути на кілька етапів. Експерт прогнозує наступний нокдаун – підвищення базового тарифу за 1 кВт/год з 1,68 до 2 грн і вище, а потім скасування режиму ПСО і вихід на ринок.

Є сценарій, який лякає найбільше. Населення випустять на ринок, де більш дешеву генерацію будуть розкуповувати промислові споживачі, а українці отримають більш високу ціну.

“Обсяги, які купує населення, відносно невеликі. Відбудеться те, про що говорили наші реформатори: вартість для населення повинна бути вище, ніж для промисловості. Оптовий покупець завжди буде вибивати у трейдерів знижку, – уточнює А. Кущ. – При ринку ціна для населення може бути від 3 грн за кВт і вище. Скасування режиму ПСО таємно або явно буде зашите в умови співпраці з МВФ. Уряд візьме на себе зобов’язання для отримання траншу. “Енергоатом” стає іграшкою в руках олігархів. Частину своєї дешевої генерації він продає для населення, але постійно підвищується обсяг, який він продає на аукціонах. Коли скасують ПСО, він практично всю продаватиме на аукціонах. Чим більше її буде, тим більше її зможуть купити олігархи для своїх підприємств. Населення зі своєю дешевою електроенергією в цю модель не вписується. Той випадок, коли інтереси МВФ і олігархів збігаються”.

Газ та опалення: заплатять усі

Підвищення. Ціни ростуть по усіх напрямках. Для побутових споживачів газсбути піднімають вартість газу як товару усереднено на 12% і середні розцінки складуть майже 9,9 грн за куб. Для своїх клієнтів підвищує їх і “Нафтогаз” з 6,33 грн до 7,22 грн за куб в межах пакету “Місячний”.

До 1 травня 2021 р. діє режим спецобов’язків НАК “Нафтогаз” щодо постачань ресурсу для потреб теплокомуненерго. Ціна газу оприлюднюється за підсумками місяця. За грудневий газ по режиму ПСО підприємства ТКЕ заплатять у 2021 р 6 103 грн за тисячу кубів (без ПДВ, транспортування і розподілу). У порівнянні з попереднім місяцем газ для ТКЕ дорожчає на 13,5%.

З 1 січня узгоджені і підвищуються тарифи на розподіл газу. Даємо список компаній, які змінюють тариф, а в дужках вказано тариф до змін (без ПДВ за куб):

  • Спектргаз – 2,35 грн (2,73 грн);
  • Кременецьке УПРГ – 1,3 грн (0,75 грн);
  • НГХП Сірка – 1,14 грн (1,52 грн);
  • Шепетівкагаз – 1,09 грн (0,57 грн);
  • Черкасигаз – 0,54 грн (0,48 грн);
  • Херсонгаз – 1,68 грн (0,94 грн);
  • Уманьгаз – 2,08 грн (1 грн);
  • Тернопільгаз – 2,17 грн (1,03 грн);
  • Полтавагаз – 1,93 грн (1,09 грн);
  • Одесагаз – 0,84 грн (0,79 грн);
  • Мелітопольгаз – 2,18 грн (1,31 грн);
  • Маріуполгаз – 1,53 грн (1,09 грн);
  • Лубнигаз – 2,45 грн (1,22 грн);
  • Кременчукгаз – 0,39 грн (0,29 грн);
  • Коростишівгаз – 1,75 грн (0,85 грн);
  • Кіровоградгаз – 1,6 грн (0,87 грн);
  • Київоблгаз – 1,45 грн (0,81 грн);
  • Донецькоблгаз – 1,02 грн (0,7 грн);
  • Гадячгаз – 1,72 грн (1,06 грн).

Зростання тарифів на опалення стосується як населення, так і організацій (бюджетних і релігійних). НКРЕКП погодила підвищення для 23 компаній.

Відсоток підвищення відрізняється у різних компаній. Найменше підвищення у Дніпровській ТЕЦ, всього на 5,5%. Максимальне у київській ТОВ “Євро-конструкція” (майже на 50%).

Тарифи на виробництво теплової енергії на 2021 р.

Причини. Ринкова ціна газу – мантра, яку чуємо роками. Якою вона стала на основі балансу попиту і пропозиції, таку і повинні платити, хіба що з деякими коригуваннями, з урахуванням місця покупки. Про те, що і в Україні видобувають газ, люблять згадувати опозиційні політики перед виборами, а після них або після приходу до влади вмить забувають.

Підвищення цін до 100% ринкового паритету у 2016 році уряд згладив тим, що ми посилимо власний видобуток. За фактом продовжуємо крутитися біля тих же 20 млрд кубів на рік. Близько третини споживаного газу імпортується і про те, щоб продавати вітчизняний, дешевший ресурс населенню не йдеться.

Ринкова ціна залишається пріоритетом, а вона в останні місяці зростає. В середині грудня на тлі похолодання спотова ціна в Європі зросла до максимуму за останні 20 місяців – 195 дол. за тисячу кубів.

Причина зростання тарифів на розподіл – подорожчання газу як товару. Він займає половину вартості розподілу. У НКРЕКП також вказали основні причини подорожчання тепла. Крім все того ж газу, це істотне скорочення виробництва, через що падають доходи, підвищення зарплат у промисловій галузі, підвищення вартості інших виробничих витрат.

“В Україні величезні сховища газу, яких немає у багатьох європейських країн. Є найбільша держкомпанія. Що заважає “Нафтогазу” або меріям великих міст купувати дешевий газ влітку, закачувати в підземні сховища і продавати його населенню і ТКЕ взимку за цінами, що були влітку? Але у нас працює ринок, -пояснює Олексій Кущ. – Влітку дешевий газ закачують приватні структури і “Нафтогаз”, який потім споживачам продають по зимовим цінами, заробляючи на маржі. “Нафтогаз” перетворився на філію податкової, і тарифи на газ стали гібридом податку для середнього класу . Держава усвідомила просту річ: ганятися за податками важко і простіше брати ті ж гроші за рахунок тарифів. “Нафтогаз” підвищує ціни в зимовий період, заробляє надприбутки, а навесні перераховує ці гроші у вигляді дивідендів та авансових платежів. Потім вони йдуть, наприклад, на “Велике будівництво”. Для населення газ і опалення – послуга, від якої неможливо відмовитися, на вартість і якість якої ніяк неможливо вплинути. За рахунок споживчого бойкоту і скорочення попиту не можна впливати на ціну. Це тарифне рабство, яке призводить до тарифного банкрутства: заборгованість вже 50 млрд грн”.

Експерт каже, що ціна газу в цьому чи наступному сезоні для населення і ТКЕ становитиме 10 тис. грн за тисячу кубів. Гаряча вода та опалення, як похідні, подорожчають на 30-50% в залежності від регіону та специфіки мереж.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору