Ужгородка

Новини Закарпаття

У 2021 році у ЄС очікується зниження валового збору ріпака

Не дивлячись на як ніколи високі ціни на ріпак, посіви культури у Європейському Союзі будуть найменшими за останні п’ять років – 5,45 млн га

Не дивлячись на як ніколи високі ціни на ріпак, очікується, що посівні площі під цією олійною культурою у Європейському Союзі незначно зменшаться у порівнянні з минулим роком. Про це повідомляє Oilworld з посиланням на прогноз агроекономічного бюро досліджень та аналізу Tallage (Strategie Grains).

Так, за оприлюдненим прогнозом, посівні площі ріпака у 2021/2022 маркетинговому році складуть 5,45 млн га. При цьому, у поточному, 2020/2021 маркетинговому році вони становили близько 5,47 млн га. Як зазначають аналітики Tallage, така площа є приблизно на 13% середнього розміру посівів ріпака у ЄС за останні п’ять років.

Зменшення врожаю в останні сезони і підвищення світових цін на олійні підняли ціни на ріпак, але, незважаючи на привабливі ціни, не очікується, що посівні площі в ЄС збільшаться – на заваді цьому є труднощі з культивацією культури у окремих країнах-продуцентах. Зокрема, йдеться про посушливі умови, що припадають на період озимого посіву культури, а, також, регулярні посухи влітку, під час вегетації ріпака.

Читайте: Якою буде конкуренція на ринку рослинних олій у 2021 році

Зазначимо, що тенденція до скорочення посівних площ під ріпаком, не дивлячись на цінову динаміку на ринку олійних і дефіцит товарного насіння ріпака, спостерігається і в Україні.

За офіційними даними міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, площа, з якої фермери збирали ріпак цього року становила 1,115 млн га, а валовий збір культури склав 2,6 млн тонн. Це майже на 200 тис га менше, ніж було задіяне під посів ріпака господарствами у 2019 році. Ще менше – 811 тис га – відвели під озимий ріпак українські сільськогосподарські виробники восени 2020 року. Втім, за даними постачальників посівного матеріалу, падіння посівних площ під культурою у 2020 році становило до 45% по відношенню до площ 2019 року.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що Банк Львів отримав 5 млн євро в гривні для підтримки місцевого агробізнесу

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору