Ужгородка

Новини Закарпаття

Уряд схвалив зміни до законів про насіння та гарантійний фонд

У кабінеті міністрів зазначили, що вказані зміни спрямовані на імплементацію нормативів ЄС у насінництві та розсадництві. Крім того, пропонується скасувати непрацюючі норми законодавства

Уряд України схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», який спрямований на синхронізацію вітчизняного законодавства з європейськими нормотворчими документами.

«Гармонізація національного законодавства з правом ЄС сприятиме виробництву в Україні високоякісного садивного матеріалу, який відповідає сучасним міжнародним вимогам. Це дозволить українським виробникам підвищити свою конкурентоспроможність та зміцнити позицію України на світовому ринку», – зазначив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Проєкт було розроблено мінекономіки у тісній співпраці з галузевими науково-дослідними установами та профільними асоціації з метою удосконалення законодавчої бази у сфері насінництва та розсадництва.

Зокрема, новий документ передбачає:

• запровадити категорії садивного матеріалу (плодових, ягідних, горіхоплідних культур, винограду та хмелю);
• спростити процедуру сертифікації садивного матеріалу;
• спростити ввезення та використання садивного матеріалу сортів, зареєстрованих у інших країнах;
• удосконалення ведення окремих реєстрів у галузі насінництва та розсадництва.

Читайте: Як перетворити кукурудзяну стерню на джерело прибутку

До речі, за повідомленням Сюзани Григоренко, виконавчого директора Насіннєвої асоціації України, комітет Європейського парламенту з питань сільського господарства і розвитку сільських територій (AGRI) ще восени минулого року підтримав визнання еквівалентності для насіння зернових, кукурудзи та сорго з України.

Крім того, як повідомив Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, урядом було схвалено законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Гарантійного фонду виконання зобов’язань за складськими документами на зерно».

За словами заступника міністра, проєкт врегульовує питання виключення норми нереалізованого нормативно-правового акту та скасовує гарантійний фонд виконання зобов’язань за складськими документами на зерно як структуру, що не відповідає умовам функціонування ринку зерна.

Нагадаємо,раніше Landlord повідомляв про те, що законодавство щодо пестицидів приведуть у відповідність нормам ЄС

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору