Ужгородка

Новини Закарпаття

“Мрія” Ілона Маска, зіпсований імідж Джеффа Безоса і “золотий трильйон”. Як в кризу багатіють мільярдери?

1,147 трлн дол. – такий сукупний статок першої десятки мільярдерів в Bloomberg Billionaires Index (BBI).

“Ніколи раніше Америка не бачила такого накопичення багатства у настільки небагатьох руках”, – сказав Френк Клементе, виконавчий директор організації Американці за податкову справедливість.

Світ теж ще не бачив. Минулої осені вперше в п’ятірці найбагатших не було статків менше 100 млрд дол., Ілон Маск здійснил запаморочливе сходження в рейтингах і тіснить на п’єдесталі свого недруга і конкурента Джеффа Безоса. Чому дві найбагатші людини в світі у сварці, за рахунок чого в сім разів розбагатів Маск і на що вистачить статків першої п’ятірки мільярдерів?

Зміст

  • 1Маск або Безос?
  • 2Як посварився Ілон з Джеффом
  • 3Топ-5 статків і на що їх вистачить

Маск або Безос?

Уже кілька тижнів з інтересом і в режимі реального часу світ спостерігає битву двох найбільших статків. Три роки на першому місці рейтингів спочивав засновник Amazon Джефф Безос, але тепер його тіснить засновник Tesla Ілон Маск.

Обмін місцями на п’єдесталі найвпливовіших гендиректорів – наслідки коливань в ціні акцій їхніх компаній. У Маска 80% активів в акціях Tesla, а сам він володіє пакетом з 21% акцій компанії. У Безоса портфель з 11,1% акцій Amazon.

20 січня Forbes віддав першість Маску з випередженням в 600 млн дол., Блумберг теж, але з більшим розривом, у 18 млрд дол. Суми колосальні, якщо вимірювати ними транші МВФ Україні, але незначні, враховуючи темпи збагачення двох конкурентів.

Можна взяти за точку відліку не початок минулого року, а квітень 2020 р., коли країни почали оголошувати локдауни через пандемію. За цей період:

  • Безос став багатшим на 70 млрд дол. або на 60%. І це без урахування статків його дружини Маккензі Скотт, якій після розлучення він передав 4% акцій Amazon, чверть свого пакета;
  • Маск став багатшим на 158 млрд і збільшив свої статки в сім разів. Ривок йому забезпечило семиразове зростання вартості акцій компанії Tesla.

Спостерігати за протистоянням мільярдерів, які безмірно далекі від простих смертних, цікаво тому, що їх неприязнь один до одного має давню історію.

Як посварився Ілон з Джеффом

Не все вимірюється грошима, і корінь розбіжностей двох мільярдерів в їх космічних прагненнях.

Безос запустив Amazon у 1995 рю, через два роки зробив компанію публічною. У 2000 р. запустив стартап Blue Origin для космічного туризму, реалізуючи свою давню мрію про космос. Її він озвучив в інтерв’ю газеті Miami Herald: створити на орбіті готелі, парки розваг і колонії для проживання 2-3 млн осіб.

Маск у 1996-1997 рр. разом з братом Кімбалом заснував компанію з розробки програмного забезпечення Zip2, продав її за 307 млн у 1999 р., отримавши на руки 22 млн дол. – 7% від суми угоди. У 1999 р. заснував PayPal, потім продав її за 1,5 млрд eBay, отримавши на руки 160 млн дол. Ці гроші стали платформою для запуску SpaceX у 2002 р., на два роки пізніше за Безоса.

Особисто вони зустрілися у 2004 році, коли обидві компанії ще нікого в космос не запустили. І симпатії з першого погляду не склалося.

“Я дійсно робив все можливе, щоб дати добру пораду, яку він значною мірою проігнорував”, – цитує Маска Крістіан Девенпорт в книзі “Космічні барони”.

Перше серйозне зіткнення інтересів виникло у 2013 р. через права на використання стартового майданчика NASA. Для SpaceX домагалися ексклюзивного права, Безос запропонував використовувати її як комерційний загальнодоступний космодром і від компаній Blue Origin і United Launch Alliance в уряд США надійшов офіційний протест.

В одному зі своїх інтерв’ю Маск тоді сказав, що з більшою ймовірністю ми побачимо танцюючих єдинорогів в потоці полум’я, ніж створений Blue Origin надійний суборбітальний корабель, який відповідає вимогам NASA з можливістю стикуватися з космічною станцією. SpaceX отримала доступ до майданчика.

У 2014 р. компанія Безоса отримала патент на кораблі-дрони для посадки ракетних прискорювачів. SpaceX світила плата за використання технології, і компанія опротестувала в суді видачу патенту, аргументуючи свою позицію тим, що технологія існувала на той момент вже десять років. Суд взяв бік компанії Маска і Blue Origin відкликала більшість вимог в патенті.

Були і підколки в соцмережах, але в основному конкурента шпиняет саме Маск. У 2015 р. Безос опублікував відео з приземленням багаторазового космічного корабля New Shepard і назвав її набільш рідкісним звіром. Маск одразу повідомив, що не таким вже й рідкісним, нагадавши про шість польотів ракети вертикального зльоту Grasshopper від SpaceX за три роки до цього.

Він не раз називав Безоса наслідувачем, проходиться по ньому в інтерв’ю. Але той реагує стримано. Амбіції Маска щодо колонізації Марсу він назвав такими, що не мотивують, і зробив акцент на доставці на Місяць, презентуючи концепт місячного десантного корабля Blue Moon.

Маск проїжджав і по віку Безоса, який старший за нього на вісім років. Мовляв, прогрес у його компанії занадто повільний, життя Безоса для реалізації не вистачить.

Зате Безос не став знущатися з Маска після невдалого випробувального польоту Starship – вона вибухнула при посадці.

“Кожен, хто знає, наскільки це складно, вражений сьогоднішнім тестом Starship. Вітаю всю команду SpaceX”, – написав Безос в Instagram в грудні минулого року.

Топ-5 статків і на що їх вистачить

2020 рік чимало людей називали одним з найгірших в історії. Але вже до його закінчення список найбагатших людей світу показав історичний рекорд: восени у топ-5 вперше були багатії зі статками понад 100 млрд у кожного.

Ілон Маск. Найбідніший мільярдер або мільярдер без грошей – такими прізвиськами його називали ще недавно. Якщо потрібні кошти, він їх позичає і з диверсифікацією ризиків у Маска, на перший погляд, справи так собі. 80% статків в акціях Tesla, 5% – в різноманітних проектах. Це некомерційна організація, що вивчає можливості штучного інтелекту, OpenAI, проект системи підземних тунелів Boring Company, проект зі створення мозкового імплантата Neuralink, загальновідомий вже і в Україні Hyperloop. Решта – це SpaceX. Forbes пише, що, з 21% акцій Tesla Маск заклав близько половини в якості забезпечення по кредитах.

Але його ставці на Tesla після перемоги Джо Байдена і переваги демократів в Сенаті пророкують успіх.

“Блакитний” (колір демократів, – ред.) Сенат оптимістичний і потенційно може змінити правила гри для Tesla і всього сектора електромобілів, оскільки тепер, безумовно, в планах на найближчі кілька років стоїть більш екологічний порядок денний”, – зауважив аналітик інвесткомпанії Wedbush Securities Деніел Айвз.

Джефф Безос. Якщо успіх Маска був несподіванкою, то Безосу неважко було передбачити високі фінансові досягнення в пандемічний рік. Замкнені вдома люди забезпечили електронній комерції, тобто Amazon і продуктовій мережі Whole Foods, що їй належить, потік замовлень і зростання. Причому статок Безоса, який залежить від вартості акцій, зараз аж ніяк не на піку. У серпні 2020 р. він перевищував 200 млрд дол.

Але якщо пандемія збільшила статок Безоса, то і його імідж вона зіпсувала. Чистий прибуток Amazon у 2020 р. оцінили майже у 6 млрд дол., тоді як своїм співробітникам в якості компенсацій виділили трохи більше 1 млрд. Ціна акцій Amazon c початку пандемії зросла на 70%, тоді як зарплати співробітників тільки на 7%. Співробітники виходили на акції протесту і заявляли про те, що компанія не забезпечила їх достатньою мірою ані засобами захисту, ані доплатами за ризик.

Білл Гейтс. Блумберг оцінює Гейтса у 136 млрд дол., Forbes у 120 млрд. Але обидва видання фіксують зростання доходів: ще в квітні статок трохи не дотягував до 100 млрд.

Гейтс володіє 1,5% акцій Microsoft (в березні 2020 року він вийшов зі складу ради директорів), 242 акрів (98 тис. га) сільгоспугідь в різних штатах, що робить його найбільшим землевласником в США. Разом зі своєю дружиною він очолює найбільший в світі приватний благодійний фонд, а фонду належать цінні папери на суму близько 22 млрд дол.

Бернар Арно. Власник 41% акцій LVMH (Moët Hennessy – Louis Vuitton) оцінювався в квітні 2020 року у 76 млрд дол. Зараз за індексом Блумберг вже у 108 млрд, а за даними Forbes взагалі у 146 млрд. Можна сказати, що через пандемію і кризу Арно просів, адже у 2019 р. Forbes виводив його на друге місце після Безоса в списку найзаможніших людей світу.

Він дійсно втратив на падінні акцій своєї транснаціональної лакшері-компанії на початку весни, але вже наприкінці травня, після прийняття пакету стимулів Євросоюзом, ціни пішли вгору. Також Арно розширив свою імперію з 70 брендів і конгломерат лакшери-гостинності Belmond зшляхом придбання американської ювелірної компанії Tiffany & Co за 16,2 млрд.

Марк Цукерберг. 99,2 млрд за оцінками Блумберг і 95,6 млрд за оцінками Forbes вже здаються скромними, адже восени його статок перевалював за 100 млрд. Однак у порівнянні з квітнем у Цукерберга зростання більш ніж на 40 млрд.

Приплив мільярдів забезпечило зростання акцій Facebook – на 30% з початку 2020 р. Загалом на руках у засновника 375 млн акцій. Можливо, успіхи Цукерберга були б більш вражаючими, якби не бурхливе закінчення 2020 року і потенційні проблеми у 2021 р. В грудні на Facebook подали антимонопольні позови у зв’язку з придбанням Instagram і WhatsApp. Покупку потенційних конкурентів заради домінування на ринку соцмереж називають багаторічною антиконкурентною поведінкою.

Поліпшення якості життя мільярдерів розбурхало ЗМІ, і статки представників “золотого трильйона” почали порівнювати з тими, хто постраждав від пандемії і кризи. Найяскравіше вистрілило зіставлення засіків Ілона Маска і ВВП бідних країн. Його зробило британське видання Independent. Країни, у яких ВВП нижчий, ніж статок Маска, виділені червоним.

Однак порівняння не зовсім коректне. Статки мільярдерів залежать від ціни акцій, продати які одномоментно, без обвалення ціни, не вийде. ВВП теж прив’язаний до оціночної вартості, але цілком конкретних вироблених товарів і послуг країни без урахування її незадіяних ресурсів.

Проте 1 трлн дол. цифра хоч і абстрактна, але спокуслива. Тому спробуємо її візуалізувати.

1 млн дол. у стодоларових купюрах важить 10 кг. Трильйон потягне на 10 тис. тонн. Щоб перевезти статок першої десятки багатіїв, знадобиться 500 фур.

  • У 300-400 млн дол. оцінили будівництво нової “Мрії” у 2019 р. Ілон Маск зміг би закласти 502 найбільш вантажопідйомних літаків, якби відмовився від своїх планів на Tesla і SpaceX.
  • У 2020 році українці купили 85 тис. машин на загальну суму 2,6 млрд. Джефф Безос зміг би купити в 70 разів більше – 5,9 млн автомобілів при тому ж середньому чеку.
  • У липні 2021 року в Україні запускається ринок землі, і ціна гектара не може бути нижчою за нормативну грошову оцінку. Станом на 1 січня цього року найвища – у гектара багаторічних насаджень в Харківській і Кіровоградській областях: 67 тис. грн або 2,4 тис. дол. Захоплений сільським господарством Білл Гейтс на весь свій статок зміг би купити 55 млн га, якби вони, звичайно, були і якби ринок відкрили для іноземців.
  • За 4 тис. євро або 4,8 тис. дол. в Києві можна зняти цілком гідний навіть мільярдера президентський люкс у п’ятизірковому готелі. 71-річний Бернар Арно якби зміг, то прожив би на свій статок в такому ще 61 ​​рік.
  • 73,6 млн грн або 2,9 млн дол. за торішнім курсом – витрати на підготовку і підтримання компанії і сервісу “Дія”. Марк Цукерберг на всі свої зміг би дозволити 34 200 таких компаній і застосунків.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору