Ужгородка

Новини Закарпаття

Як стріп-тілл і точне землеробство збільшують врожайність культур

Впровадження елементів точного землеробства у сільському господарстві при виробництві органічних овочів дозволяє отримати до 70% додаткового прибутку

Згідно з результатами досліджень вчених Орхуського університету в Данії, оприлюднених на futurefarming.com, протягом чотирьох років проводилося комплексне вивчення впливу двох різних систем роботи сільськогосподарської техніки у польових випробуваннях: землеробство з випадковим рухом (RTF) та сільське господарство з контрольованим рухом (CTF) на постійних смугах з використанням точного сигналу. Експеримент проводився на двох органічних фермах Данії – одній з крупним піском, інший з дрібним піщаним суглинком.

Для того, щоб мати можливість порівняти дію видів сільськогосподарських культур, науковці досліджували білокачанну капусту, картоплю, столові буряки, озимий кабачок. А саме: вплив двох виробничих систем на врожайність сільськогосподарських культур, ріст коренів та вміст азоту в умовах двох типів господарювання.

Піщаний суглінок

Результати дослідів засвідчили, що існують переваги, пов’язані з контрольованим веденням сільського господарства. Найбільш значні результати були помічені на фермі, яка мала дрібний піщаний суглинок. За використання постійних смуг і точного сигналу, урожай білокачанної капусти зріс на 27%, картоплі – на 70%, буряків – на 42%, а врожай озимих кабачків – на 43%.

Білокачанна капуста, картопля, буряки та зимові патисони мали від 2 до 25 разів більше коренів, коли використовувались постійні смуги, підтверджує науковець Ганна Лаккенборг Крістенсен, доцент і керівник науково-виробничого колективу заводу з питань харчування та стійкого розвитку університету в Орхусі.

Читайте: Сергій Мельничук: Кукурудза є і буде високорентабельною культурою

Грубий пісок

На фермі, яка мала грубий пісок, також спостерігалися деякі позитивні наслідки контрольованого сільського господарства. Дослідники виявили, серед іншого, що використання цієї схеми руху призвело до збільшення в 1,4 рази більше коренеплодів на буряку.

На думку дослідників, це вказує на те, що доступність азоту або підтримувалась, або збільшувалась завдяки впровадженню контрольованого сільськогосподарського господарства через збільшення росту рослин та подальшої мінералізації рослинних решток.

Постійні смуги можуть підтримувати або покращувати як урожайність культури, так і поглинання азоту і можуть позитивно сприяти росту коренів овочів.

Висновки

Загалом, результати дослідження вказують на те, що ведення сільськогосподарського бізнесу з елементами точного землеробства приносить користь органічним фермам.

«Наше дослідження свідчить, що постійні смуги можуть підтримувати або покращувати як урожайність культур, так і поглинання азоту – завдяки смугам відбувається кращий розвиток коренів. Ми не виявили жодних негативних наслідків використання постійних доріжок в органічному землеробстві, незалежно від того, крупний це пісок чи дрібний піщаний суглинок, – і незалежно від того, які овочі беруть участь», – підсумувала Ханна Лаккенборг Крістенсен.

Нагадаємо,раніше Landlord повідомляв про те, як перетворити кукурудзяну стерню на джерело прибутку

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору