Ужгородка

Новини Закарпаття

Від Франка до Valentino: як українська вишиванка стала популярною у всьому світі

НАШа редакція зібрала матеріал про історію виникнення та популяризацію у світі української вишиванки.

Для слов’янських народів вишиванка завжди мала сакральне значення. Наші предки вірили, що вона оберігає від зла. З часом цей елемент народного костюма перекочував у повсякденний гардероб.

Першим українським модником вважають Івана Франка. У купюрі на 20 гривнях письменник поєднав вишиванку з піджаком. Це виглядає стильно і в наш час.

Українська вишиванка крокує світом і припала до душі навіть у Голлівуді. Кеті Холмс прогулювалася у джинсах та білій вишитій сорочці. На відпочинку у Венеції американську зірку Різ Візерспун бачили у туніці з насиченим червоно-блакитним орнаментом. Ніжно та вишукано виглядає у вишиванці голлівудська актриса з українським корінням Міла Куніс. А Біллі Айліш показала прекрасний приклад того, який вигляд може мати сучасна українська дівчина. Джим Морісон вдягав українську вишиванку ще у далекому 1966 році.

Сьогодні вишиванки можна знайти не лише у вигляді сорочки. Традиційні вишивки можна побачити на сукнях, піджаках, костюмах, та навіть на взутті та сумочках.

Крім того, всесвітньо відомо модні бренди Дольче і Габанна та Валентіно випустили цілі колекції одягу з українськими етнічними мотивами.

Як повідомляв НАШ раніше, в Америці прибиральник випадково знищив майже 2 тисячі доз Covid-вакцини.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору