Ужгородка

Новини Закарпаття

У 2020 році пестициди стали товаром №1 в українському агроімпорті

Імпорт сільськогосподарських товарів в Україну в минулому році складався в основному зі складних продуктів з високою доданою вартістю, хоча до ТОП-10 увійшло і насіння соняшника

За підсумками 2020 року основу структури імпорту сільськогосподарських товарів в Україну складали товари з високою доданою вартістю, повідомляє державна митна служба України.

Найбільшу частку і вартість мали інсектициди, родентициди, фунгіциди, гербіциди – їх закупили на $892,1 (1,65% імпорту товарів для агро). До ТОП-10 ввійшли добрива з 2-3 поживними елементами N, P, K – ввезено на $610,3 млн, трактори – на $520,9 млн, шини та покришки пневматичні гумові – на $435,6 млн, моторні транспортні засоби для перевезення вантажів – на $414,4 млн, зерно- та кормозбиральна техніка – на $271,9 млн, продукти для годівлі тварин – на $259 млн, ґрунтообробна техніка – на $243,9 млн. Замикають ТОП-10 посівний матеріал соняшника і виноматеріали для виробництва вина – їхні обсяги ввезення склали $218,4 млн та $179,2 млн відповідно. Це свідчить, що обсяги виробництва цих товарних груп українські аграрії можуть нарощувати ще тривалий час.

Читайте: Сергій Мельничук: Кукурудза є і буде високорентабельною культурою

Зазначимо, що Україна як сільськогосподарська країна теоретично може зменшити імпорт цих товарів у перспективі, створивши сучасні місцеві виробництва товарів з високою доданою вартістю для фермерів. Однак для цього треба ще багато чого зробити (реальний захист прав інвесторів, судова реформа, зменшення впливу бюрократії тощо), щоб приватні інвестори реально захотіли вкладати кошти в подібні проекти.

Нагадаємо,раніше Landlord повідомляв про те, що у 2020 році Україна експортувала соняшникової олії на $5,31 млрд

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору