Ужгородка

Новини Закарпаття

Farming the Future: циркулярне сільське господарство Нідерландів

Програма розвитку виробництва продукції аграрного сектору Нідерландів включає в себе розвиток місцевого підприємства, раціональне споживання продуктів харчування та комплексну переробку відходів

Бачення уряду Нідерландів майбутнього агросектору створює поняття циркулярного сільського господарства, повідомляє офіційний сайт agroberichtenbuitenland.nl. Нещодавно оприлюднений план дій уряду Нідерландів – стати світовим лідером у циркулярному сільському господарстві в 2030 році. Це бачення передбачає зміну парадигми від зростання обсягів виробництва та зниження собівартості до оптимізації використання ресурсів та виробництва продуктів харчування в гармонії з природою.

На міжнародному рівні циркулярне сільське господарство буде впроваджено під брендом Farming the Future.

План дій передбачає наступні цілі:

• економічне становище фермерів, виробників продуктів харчування та рибалок в ланцюзі постачання повинні бути таким, щоб вони були здатні добре заробляти в циркулярному сільському господарстві, впроваджувати інновації і підтримувати здоровий бізнес;

• споживачі продуктів харчування в Нідерландах повинні більше цінувати їжу. Це стосується споживачів та підприємств громадського харчування. Заплановано зменшити відстань між фермерами та споживачами, щоб ланцюжки були оперативними та швидкими;

• Нідерланди повинні зберегти провідну роль в застосуванні інновацій на національному та світовому ринках. Країна плани бути прикладом для інших країн, коли справа стосується ефективності виробництво продуктів харчування з використанням кругових процесів їх виробництва, тим самим запобігаючи і усунення пошкодження екосистем (вода, грунт, повітря);

• поточний ланцюг поставок повинен бути перетворений в систему з мінімальними втратами. Це зробить фермерство, садівництво та рибальство частиною кругової система харчування.

Характеристика циркулярного землеробства

У системі землеробства землеробство, тваринництво та садівництво в основному використовують сировину з ланцюгів поставок один одного та потоки відходів з харчової промисловості та ланцюгів постачання продуктів харчування. Ці кругові ланцюги можуть бути структуровані в різні шляхи: всередині компанії, регіону, Нідерландів або через національні кордони.

Девізом змін має стати наступне: робіть це на місцевому рівні, якщо можете, та на регіональному чи міжнародному рівні, якщо потрібно. Рештки від сільськогосподарський сектор та ланцюгів постачання продуктів харчування (рештки врожаю, їжі, гній, компост тощо) використовуються повторно або переробляються на нові (допоміжні) продукти. Циркулярні підприємства використовують якомога менше енергії, а енергія, яку вони використовують, є поновлюваною, наскільки це можливо.

Тваринництво

У круговому підході тваринництво робить важливий внесок у ефективність використання сировини. Мета уряду на період до 2030 року – зменшити величина циклів поживних речовин у секторі кормів для великої рогатої худоби та щоб мінімально замкнути цикл виробництва. Крім того, уряд прагне, також у тваринницькому секторі, запобігти втратам продукції, відходів, вуглець, енергії та води в найбільшій мірі.

Протягом наступного часу відбуватиметься перехід, що призведе до все більшого використання кормів, які вони виростили самі або придбали у переважно місцевих або регіональних виробників. Вони також використовуватимуть все більшу кількість відходів і побічні продукти харчової промисловості людини в кормах для худоби.

Рослинництво

Для вирощування сільськогосподарських культур циркулярне землеробство передбачає вирощування врожаю із підвищеною точністю та із застосуванням складних планів землеробства, диференційованого підживлення та профілактики хвороб, шкідників та бур’янів. Точність сільське господарство за допомогою сучасного селекції рослин, сенсорних технологій та робототехніки бути допоміжним фактором у цьому процесі.

Впроваджуються перспективні нові ініціативи які включають обробку смуг, агролісомеліорацію та пермакультуру. Скрізь, де використовуються пестициди, це робиться відповідно до принципів інтегрованого врожаю захисту практично без викидів у навколишнє середовище та без залишків. Селекція рослин, профілактика, належне управління ґрунтом та вологою, використання біологічних шкідників методи контролю та використання речовин низького ризику є частиною інтегрованого підхід. В принципі, боротьба з бур’янами проводиться за допомогою механічного або екологічного техніки; використання хімічних препаратів розглядається як крайній засіб і лише як точність втручання.

Читайте: Як COVID-19 вплинув на ринок сільськогосподарської аналітики

Садівництво

Голландський сектор садівництва вже має багато характеристик кругової системи, хоча в таких сферах, як покращення води, можна зробити більш далекосяжні кроки якісне та стале енергопостачання. У круговій теплиці харчові культури та декоративні рослини вирощують без викидів у ґрунт, воду та повітря використовують мінімально, а виробництво взагалі стає кліматично нейтральним. Геотермальне тепло та відпрацьоване тепло з інших секторів використовуються там, де це можливо. Вуглекислий газ (добриво для рослин) витягується з повітря або захоплені промисловістю та повторно використані в теплиці.

Природа та сільське господарство

У контексті цього бачення кругового сільського господарства доречно підкреслити взаємозв’язок природи та сільського господарства. Однак уряд Нідерландів зазначає, що природоохоронна політика передбачає набагато більше, ніж це. Отже, це бачення повинно бути розглядається як доповнення до існуючих і досі діючих бачень, таких як урядова природа програми, «мета для природи та великих водойм» (Natuurambitie Grote Wateren) та бачення та цілі голландських провінцій

Регіональний масштаб

Круговий принцип у взаємопов’язаному тваринництві, рільництві та садівництві сектори часто не обмежуються однією компанією, а поширюються на кілька компанії в малому або великому регіоні. Підприємці можуть формувати цю співпрацю самі. Наприклад, тваринник міг працювати разом із колегами-орними фермери регіону, уклавши угоди про виробництво кормів для худоби в регіоні та виробляти високоякісні органічні добрива. Таким чином, фермери можуть розробляти власні плани та ефективніше закривати цикл використання поживних речовин. Такого роду співпраця на регіональному рівні може бути досягнута і більш широко. Регіональний партнерства можуть консультуватися з муніципалітетами, органами управління водними ресурсами, природо користувачами, постачальники та роздрібна торгівля.

Фото: Agrovesti

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, як стріп-тілл і точне землеробство збільшують врожайність культур

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору