Ужгородка

Новини Закарпаття

Ціни на зерно продовжать зростання через недостатню пропозицію

Очікується, що найбільшими темпами будуть підвищуватись ціни на ячмінь та кукурудзу. Подорожчання продовольчої та фуражної пшениці буде більш помірним

На ринку зерна зберігається зростання цін, обумовлене низкою зовнішніх і внутрішніх факторів. Опублікований звіт USDA, який прогнозує зниження світового виробництва пшениці та її кінцевих запасів у 2020–2021 роках, сприяв зростанню біржових котирувань. Крім того, наміри уряду Росії ввести експортні мита на кукурудзу та ячмінь, збільшити на пшеницю, надавали підтримку цінам. До внутрішніх причин зростання цін можна зарахувати тенденцію, що зберігається протягом останнього часу, – стримування продажів аграріями. Про це повідомляє G.R.Agro.

Продовольча пшениця

Зростання цін у портах сприяло пожвавленню конкуренції між трейдерами та переробниками, які змушені були підвищувати ціни для збереження стабільних темпів поставок сировини. Переробні підприємства підвищили ціни в середньому на 250–300 грн/т – до 7650–8900 грн/т (за 2-й клас) і до 7600–8900 грн/т (за 3-й клас) на умовах поставки СРТ-підприємство.

Ураховуючи низку чинників, у короткостроковій перспективі ціни на продовольчу пшеницю будуть зростати помірними темпами.

Фуражна пшениця

Своєю чергою необхідність формування партій зернової продукції у зв’язку з наявними контрактами, обмежена кількість пропозицій, тенденція зростання цін, яка встановилася на ринку продовольчої пшениці, сприяли зміцненню цін на фуражну пшеницю. Переробний сектор коригував ціни в бік підвищення, беручи до уваги обмежену пропозицію зернової. Ціни продовжать зростати, але темпи, за оцінками експертів, будуть помірними.

Читайте: У 2020 році обсяг сільгоспвиробництва в Україні скоротився на 11,5%

Фуражний ячмінь

Активізація попиту на ячмінь з боку китайських і турецьких імпортерів сприяла зростанню експортних цін. Також підтримку зростанню цін надавали тренди на суміжних з ячменем ринках. Як наслідок – ціни у портах за базису поставки СРТ-порт зросли в середньому на 500 грн/т.

Зростання цін попиту з боку переробних підприємств було обумовлено переважно недостатньою пропозицією. Діапазон цін озвучувався в межах 6550–7700 грн/т

Кукурудза

Зростання попиту на кукурудзу на світовому ринку, а також зростання котирувань сприяли суттєвому підвищенню цін на цей вид зерна в українських портах. Переробні підприємства були вимушені підвищувати ціни – рівні сягали 6700–8200 грн/т на умовах поставки СРТ-підприємство. У найближчий час ця тенденція буде зберігатися.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що в Україні планують ввести граничні обсяги експорту кукурудзи.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору