Ужгородка

Новини Закарпаття

Від зменшення ПДВ на сировину виграє вся економіка – Михайло Соколов

Україна виробляє зернових культур у три рази більше, ніж споживає. Відповідно, позитивний ефект від зниження ставки ПДВ на сировину буде значнішим, ніж в будь-якій іншій галузі

Нові закони, що були прийняті у минулому році мають стимулювати аграріїв збільшити виробництво та експорт. Наразі в Україні розгорнулась широка дискусія щодо наслідків зниження ПДВ на сільськогосподарську продукцію до 14%. Відповідний законопроєкт №3656 було направлено на підпис президенту України 19 січня 2021 року. Про його наслідки в інтерв’ю ГолосUA розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов

За його словами, в ідеалі український аграрій мав би ціну за продукцію на рівні цін міжнародного ринку мінус витрати на логістику і маржу трейдера у 1%.

«На жаль, в Україні ПДВ відшкодовується далеко не завжди вчасно, а іноді і зовсім не відшкодовується. Зараз трейдери оцінюють ризик невідшкодування приблизно в 10%. В результаті вони закладають в ціну додатковий дисконт – близько 10% від суми ПДВ до відшкодування, або 1,6% від ціни товару з ПДВ. Тепер вони будуть платити постачальникам зерна ПДВ за ставкою 14%. Відповідно, і відшкодовувати їм будуть 14%. Що призведе до того, що і додатковий дисконт до ціни з ПДВ впаде з 1,6% до 1,12%. Це економія близько 0,5% від ціни», – пояснив експерт.

Читайте: Чи готова Україна перейти до моделі циркулярної економіки

Але навіть такий мізерний дисконт може дати аграрію відчутний додатковий дохід. Наприклад, середня річна реалізація продукції з 1000 га становить 24 млн грн – тобто додатковий дохід складе 120 тис грн.

При цьому, як підкреслив Михайло Соколов, аграрна галузь в Україні є глибоко експортоорієнтованою. Скажімо, зернових культур виробляється у три рази більше, ніж становить потреба внутрішнього ринку. Відповідно, позитивний ефект від зниження ставки ПДВ на сировину буде значнішим, ніж в будь-якій іншій галузі. З огляду ж на роль аграріїв в ВВП, обсяги виробництва, продажу і купівлею сировини, а також обсяг валютної виручки в агросекторі, від зменшення суми ПДВ на сировину виграє в цілому вся економіка.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що у Бесарабії до 30% фермерів згорнули діяльність – Денис Марчук

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору