Ужгородка

Новини Закарпаття

Ціни на пшеницю на світовому ринку перевищили $300 за тонну

Внаслідок стрімкого подорожчання продовольчої пшениці безрезультатно завершилися декілька тендерів, що проводили провідні світові імпортери зерна

Експортна ціна на продовольчу пшеницю з протеїном 12,5% на умовах поставки FOB порт Чорного моря вчора досягла позначки $300 за 1 тонну. Про це повідомляє аналітична компанія Agritel. Зазначено, що черговий сплеск цін на зерновому ринку відбувся внаслідок рішення РФ подвоїти експортне мито на пшеницю – до 50 євро за 1 тонну.

Першими наслідниками такої динаміки ринку став фактичний зрив тендерів, що проводили провідні імпортери зерна. Так, 12 січня Єгипет відмовився закупати 60 тис тонн борошномельної пшениці, оскільки ціна пропозиції стартувала з $295 за 1 тонну, а максимальна запропонована ціна сягнула $315 за 1 тонну. Найбільш ймовірним переможцем тендеру називали постачальників французької пшениці, але наразі ціни на неї досягли максимумів за останні 7,5 років. Березневі котирування борошномельної пшениці на паризькій біржі MATIF вже досягли $286,3 за 1 тонну.

Читайте: Ціни на зерно продовжать зростання через недостатню пропозицію

Вже 19 січня було зірвано тендер на 100 тис тонн пшениці і 80 тис тонн ячменю, що проводила група приватних імпортерів на Філіппінах. Покупці відмовились від його проведення через те, що ціни були запропоновані вище $300 за 1 тонну C&F.

Наразі ринок очікує результатів тендерів на пшеницю, які були оголошені Алжиром і Туреччиною. Аналітики припускають, що у разі чергової невдачі у їх проведенні, на біржах сформується протилежний тренд і ціни будуть поступово приходити у відповідність до попиту.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що виробництво молока в Україні у 2020 році скоротилось до 9,2 млн т.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору