Внаслідок падіння валового збору і переробки винограду імпорт вина за минулий рік зріс майже на $32,5. Вина вітчизняного виробництва активно заміщуються імпортною продукцією
В Україні продовжує зростати культура споживання вина, при цьому спостерігається негативна тенденція до зниження виробництва та внутрішньої переробки. Так, у 2020 році виробництво винограду знизилось на 97 тис тонн – до рекордно низького рівня у 269 тис. тонн. Переробка винограду при цьому впала майже удвічі у порівнянні до минулого року та склала всього 75 тис тонн, що також є рекордно низьким показником за всю історію нашої країни. Про це з посиланням на інформацію митної служби України повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Як зазначають в УКАБ, згідно даних державної митної служби, у 2020 році Україна імпортувала вин на загальну суму у $179,25 млн, що на $32,45 млн більше ніж минулого року.
Вина вітчизняного виробництва активно заміщаються імпортними. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі виноградними винами критично зросло за останні роки та склало $166,2 млн.
Основними постачальниками вин на український ринок стали:
- Італія – на $28,9 млн (33 % у загальній структурі імпорту в Україну);
- Франція – $27,5 млн (15%);
- Грузія – $24,6 млн (14%).
Читайте: Дмитро Нерода: Ми випередили темпи зростання ринку насіння соняшника
Враховуючи те, що з 1 січня 2021 року в рамках Угоди про асоціацію України з ЄС, запроваджено нульове мито на імпорт вина з Європейського Союзу, яке буде діяти наступні 7 років. Тож і подальших кардинальних змін у структурі внутрішнього ринку виноградних вин не уникнути.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що у Житомирській області почнуть виробляти штучне м’ясо.
Джерело: Landlord