Ужгородка

Новини Закарпаття

У 2020 році Україна закрила 11 квот на безмитний експорт до ЄС

Квоти на безмитний експорт квот пшениці та вершкового масла українськими постачальниками не були повністю використані. Загалом за рік продовольчий експорт до Європи впав майже на 11%

У 2020 році Україна повністю використала квоти на безмитний експорт агропродовольчої продукції до ЄС по 11 групам товарів: мед, цукор, крупи і борошно, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, яйця, кукурудза, м’ясо птиці, оброблена продукція із зернових та крохмаль. А загалом за рік експорт української агропродовольчої продукції до країн ЄС впав на 10,8% в порівнянні з минулим рокомПро це повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Порівняно з аналогічним періодом минулого року змінилася ситуація з використанням квот по поставкам в ЄС яєць, пшениці та вершкового масла. Так, в 2020 році було повністю використано квоти по поставкам яєць, хоча минулого року відсоток їх використання був лише 80%.

А от ситуація по пшениці протилежна: квоту в 2020 році заповнили лише на 78%, хоча рік тому вона була використана повністю. Більш критична ситуація з вершковим маслом: за 2020 рік було використано лише 6% виділеної квоти, в той час як минулого року вона була використана повністю.

Читайте: Віктор Грищук: аграрії чекають на роз’яснення щодо відкриття ринку землі

«В 2020 році експорт українського вершкового масла впав на 38% в порівнянні з минулим роком, а в країни ЄС став взагалі мізерний – експортна виручка склала $0,4 млн у порівнянні з $7,2 млн у 2019 році. Головна причина: українське вершкове масло не може конкурувати по ціні з європейським навіть при наявності квот через зростання собівартості його виробництва. Більше того, імпорт європейського вершкового масла в 2020 році в Україну в 1000 разів перевищив експорт», – зазначила Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що фермери ЄС вимагають від урядів введення протекціоністських заходів.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору