Ужгородка

Новини Закарпаття

Протидія тероризму і кіберзагрозам: як створювалась і функціонує НАТО

Перший військовий союз, який створили у мирний час. 72-роки тому 20 країн Європи та Північної Америки підписали Вашингтонську угоду про заснування Північноатлантичного альянсу.

Подробиці зібрала редакція телеканалу НАШ.

Організація мала протидіяти Радянському впливу, націоналістичним рухам, а також заохочувати євро-політичну інтеграцію, що призвело до виникнення Євросоюзу.

Згодом лави країн-членів НАТО розширили Туреччина, Греція, Німеччина й Іспанія. А після розпаду СРСР, до альянсу вступила Угорщина, Чехія та Польща. Організація складається з Північноатлантичної ради, військового комітету та груп ядерного планування. НАТО має три бюджети: цивільний, та два військових. Кожна країна-член виплачує до бюджету відповідну суму, яка базується на узгодженій формулі розподілу витрат.

Країни, що бажають набути членство в НАТО, мають досягти відповідних політичних, економічних та військових стандартів, аби довести свою здатність зробити свій внесок у оборонну здатність альянсу та користуватися перевагами колективної безпеки.

Зараз організація налічує 30 держав. Про своє прагнення приєднатися до НАТО заявляє й Україна. 12 червня 2020 року держава отримала статус члена програми розширених можливостей альянсу.

“Ми йдемо до НАТО. НАТО – це безпека. У нас війна, зараз у нас ненависть. Українці не хочуть спілкуватися з росіянами й тому, якщо хтось каже, що це фантастика – побачимо”, – заявив президент України Володимир Зеленський.

Як повідомляв НАШ раніше, Кравчук запропонував винести на референдум питання Донбасу і Криму.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору