Ужгородка

Новини Закарпаття

Для нарощення виробництва цукру потрібна держпідтримка

Україна може повернутися до обсягу виробництва цукру у 1,8 млн тонн цукру на рік за умови стратегічного планування розвитку галузі – академік Олександр Іващенко

Станом на 12 січня 2021 року в Україні було виготовлено трохи більше 1,02 млн тонн цукру на виробництво якого пішло 7,7 млн тонн цукрових буряків. Про це повідомив «Науково-практичний центр бурякоцукрового виробництва». Водночас оптові ціни на цукор продовжують зростати: якщо 4 січня вони складали 18,2 тис грн/т з ПДВ (або $643/т), то 22 січня ціни вже зросли до 20 тис грн/т з ПДВ (або $677,1/). Всі ціни вказані для умови поставки франко-завод виробника.

З проханням прокоментувати ситуацію на ринку цукру та цукрових буряків Landlord звернувся до академіка НААН України, відомого експерта цукрової галузі Олександра Іващенка.

«Нажаль, нинішня ситуація з виробництвом цукру, сировини для переробки не дає перспектив вважати, що цього року аграрії збільшать обсяги виробництва. Навіть зростання цін на цукор не вплине на ці процеси. Адже для стабільного нарощення виробництва цукристих потрібно мати чітку державну програму стимулювання вирощування сировини, глибокого розуміння як працює переробна галузь тощо. Поки що цього немає у нашій країні, тому говорити про перспективи не доводиться. Всі, хто причетні до аграрної галузі в Україні, живуть одним днем чи роком – ніхто глибоко не хоче займатися цукровиробництом», – розповів Олександр Олексійович.

Читайте: У 2020 році Україна імпортувала мінеральних добрив на $841 млн

На думку академіка, можуть мінімально наростити виробництво лише аграрії в межах зон цукросіяння, а зважаючи на те, що кількість цукрозаводів продовжує зменшуватися в Україні, говорити, пор якийсь розвиток галузі не доводиться. Вирощувати цукрові буряки можна, але везти на великі відстані – нерентабельно.

«Тому хоча ми маємо всі можливості для стабільного виробництва 1,8 млн тонн цукру на рік, але по факту маємо лише 1,1 млн тонн станом на січень 2021 року. Знову будемо імпортувати цукор і така ситуація, схоже, триватиме ще довго», – завершив Олександр Іващенко.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що за початок січня на поля випало 14 мм опадів

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору