Ужгородка

Новини Закарпаття

Гонконг першим у світі дозволив продаж штучної «риби» з біоректора

Дозвіл на продаж штучної «риби» виданий після того, як у грудні 2020 року Сінгапур схвалив до обігу «м’ясо курчати», вирощене у лабораторному обладнанні

Гонконг схвалив виведення на ринок «рибних» бургерів від фудтех-стартапу Avant Meats, що створює новий прецедент на ринку і дає потужний поштовх для розвитку продуктів з біореактора. Про це повідомляє Reuters.

Як зазначають у повідомленні, це перша лабораторна «риба» в світі, яка надійшла у реалізацію після того, як Сінгапур в грудні 2020 року першим з усіх країн світу схвалив комерційні продажі «м’яса курчати» від Avant Meats, вирощеного в лабораторії.

Для виготовлення лабораторної «риби» беруть клітини морського окуня – їх поміщають в біореактор і «годують» глюкозою, мінералами, амінокислотами, вітамінами, протеїнами. За цією технологією можна створювати і тваринні протеїни (що і роблять у Сінгапурі).

Вирощування «риби» в лабораторії відбувається швидко, стверджує Avant Meats. На класичних фермах риба, в залежності від виду, зростає від року до двох років, в природному середовищі – ще довше. Тим часом у біореакторі лише за два місяці компанія виростила 10 повноцінних «філе».

За даними Good Food Institute, економічне зростання в Азії та збільшення доходів людей повинні сприяти інтересу до традиційного м’яса та морепродуктів на 80% до 2050 року. Культивовані «м’ясо» і «риба» могли б дати покупцям тваринний протеїн, який їм потрібен, причому без виснаження природних ресурсів, кажуть прихильники цього укладу.

Читайте: Держпідтримку необхідно таргетувати на господарства до 500 га

Однак більшість людей налаштовані скептично до лабораторної «рибі». Вони вважають її неприродною, генетично модифікованою. Але, як підкреслюють у Avant Meats, до ГМО-технологій нові продукти не мають жодного відношення.

Інша проблема – правильне цінове позиціонування. Зараз виробництво лабораторного «мяса» і «риби» націлене на преміальний ринок, і на сегмент HoReCa. Там покупці готові платити більше, ніж масова аудиторія.

Проте, штучні білки здатні підірвати традиційну м’ясну індустрію з її річним оборотом в $1 трлн, вважають консультанти АТ Kearney. Протягом 20 років нові продукти можуть відібрати у неї близько 20% світового ринку.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що енергія — ключ до щасливого та гармонійного життя.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору